Syn exmajitele Poldi půjde na 2,5 roku do vězení

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 10. 2008 14:45
Marko Stehlík dnes slyšel verdikt odvolacího soudu

Praha - Krajský soud v Praze poslal dnes definitivně na dva a půl roku do vězení Marko Stehlíka - syna bývalého šéfa Poldi Kladno.

Soud prvního stupně původně vynesl kvůli finančním machinacím v Poldi vyšší trest - čtyři roky vězení. Po Stehlíkově odovlání byla dnes výše trestu zmírněna.

Stehlík s verdiktem dále nesouhlasí. "Je to absurdní," naznačil, že se pokusí celý případ ještě zvrátit.

Stehlíkův advokát Richard Maleček uvedl, že ve hře je dovolání nebo žádost o odklad trestu - Stehlík pro to má podle advokáta zdravotní důvody.

"I soud uznal, že zdravotní stav pana Stehlíka je velmi vážný," uvedl obhájce.

Žalobkyně byla mírná

Stehlík mladší byl v březnu odsouzen za trestný čin poškozování věřitele. Výše trestu a nepodmíněné vězení byly překvapivé, protože státní zástupkyně navrhovala pouze podmínku.

Odvolací soud sice délku trestu zmírnil, ale co se týče Stehlíkovy viny byl se soudem prvního stupně zajedno.

"Skutkový stav je nesporný. Uzavřené smlouvy sice byly v souladu s obchodním zákoníkem, ale cílem bezpochyby bylo vyvézt ze společnosti Bohemia Art hmotný majetek," řekla předsedkyně senátu Helena Rudá. 

Marko Stehlík v srpnu 1996 převedl vlastnictví výrobních zařízení z firmy Bohemia Art na společnost Merlin. Tato společnost si vzala od Poldi padesátilmilionovou půjčku, kterou nikdy nesplatila. Později byla pohledávka převedena z Poldi na Bohemia Art, ale ani tam desítky milionů nikdy nedoputovaly.

Tím podle nepravomocného rozsudku soudu znemožnil, aby se věřitelé dostali k dlužným penězům ze společnosti, které hrozil konkurz.

Jak se hájí odsouzený

Marko Stehlík navzdory soudním verdiktům opírá svou obhajobu o to, že nechtěl nikoho poškodit.

Pouze prý hledal cestu z obtížné finanční situace Bohemia Art. Proti rozsudku se odvolal s tím, že rozhodnutí soudu je pokračováním snahy státu o likvidaci hutí a kriminalizaci rodiny Stehlíků.

Marko Stehlík figuruje v současnosti i v další kauze. Spolu s prominentním advokátem Jiřím Teryngelem a dalšími dvěma muži je viněn z toho, že ošidil stát na daních o 100 milionů korun. Podle Stehlíkova advokáta Richarda Malečka viní policie jeho klienta z toho, že dával pokyny k nekalému obchodu s cigaretami.

 

Právě se děje

Další zprávy