Na břeclavské poště řádili ještě další zloději zásilek

Lenka Smyčková, smy
26. 9. 2008 13:50
Dopisy nalezené v tunelu kradl vášnivý filatelista
Foto: Aktuálně.cz

Břeclav - Ve chvíli, kdy policie oznamovala, že nikoli touha po zisku, ale obliba v cizokrajných známkách vedla třiačtyřicetiletého muže ke krádežím dopisů na břeclavské poště, vyšel najevo další obdobný případ.

Česká pošta ve čtvrtek oznámila další velké vykrádání poštovních zásilek. V pondělí se chystá kauzu předat policii.

Nejspíš jde ještě o větší kauzu, než byly vykradené pytle nalezené na jaře na břeclavském nádraží, napsal server iDnes.cz. Nový případ ale s tím nádražním nijak nesouvisí.

Interní detektivové pošty po několikaměsíčním sledování a posílání kontrolních zásilek v noci na čtvrtek usvědčili další dva pracovníky, kteří se přiznali k vykrádání zásilek v ceně čtvrt milionu korun.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Dva podezřelí zloději zásilek pracovali na takzvané vyměňovací poště, odkud jdou zásilky na Slovensko a do Rakouska.

Specializovali se na zásilky, ve kterých Slováci pracující v Česku posílali domů výplaty. Mluvčí pošty Ivo Mravinac říká, že vykraden byl jen zlomek zásilek, protože jich ročně pošta odbaví miliardu.

Začalo to filatelií

To prvního zloděje prý vedly pohnutky skoro čapkovské. Před sedmi lety muže napadlo, že si obohatí album známek úlovky z dopisů, které třídil. Zatímco ze začátku si z dopisů bral skutečně pouze známky, později neodolal ani cizím měnám a dalším cennostem uvnitř obálek.

Začal z nich vybírat marky, dolary i eura. Poškozené zásilky zpočátku vracel zpět do oběhu; to pak ale začalo být náročné.

Pytle s dopisy vykrádal a schovával v tunelu na břeclavském nádraží mezi lety 2001 až 2006. V pátek ho z krádeže obvinili policisté. Přiznal se pod tíží důkazů, které na něj kriminalisté nasbírali.

„Byl zaměstnancem pošty. Pracoval v třídírně dopisů, později dokonce jako vedoucí čety," sdělil v pátek novinářům břeclavský kriminalista Josef Brabec.

Na vazbu to není

„Zjistil, že paradoxně větší problém je pytle vrátit než odcizit," uvedl druhý z břeclavských kriminalistů Roman Penčák. 71 pytlů s desítkami tisíc zásilek tak skončilo v tunelu pod břeclavským nádražím nedaleko pošty.

V roce 2006 pošta zahraniční uzel v Břeclavi zrušila a vášnivý sběratel ze zaměstnání odešel.

Ani po odhalení ale neskončil ve vězení: Čin není tak závažný, aby musel být ve vazbě. Hrozí mu maximálně dvouleté vězení. 

Pátrání trvalo půl roku. "Čtyřiačtyřicetiletého pracovníka České pošty z Břeclavi jsme obvinili z  trestného činu porušování tajemství dopravovaných zpráv a trestného činu krádeže, kterých se dopustil při manipulaci se zahraničními poštovními zásilkami," uvedl už před tiskovou konferencí Milan Janůvka z kanceláře břeclavského policejního ředitele.

Dopisy dorazily po letech

O desetitisících zatoulaných dopisů by dodnes nikdo nevěděl, nebýt přestavby břeclavského železničního uzlu. Pytle s dopisy našli dělníci v šachtě mezi nádražím a poštou letos v březnu.

Pošta přitom v tomto období nezaznamenala více stížností od adresátů než obvykle. Asi pětadvacet tisíc zásilek pak během května konečně dorazilo na správné adresy poté, co je vysušili a dekontaminovali odborníci z Technického muzea v Brně.

Zbylé dopisy  byly v tak špatném stavu, že pošta rozhodla o jejich likvidaci.

 

Právě se děje

Další zprávy