Češi v Indii: Jeden na svobodě, druhý má 3 roky vězení

pra
10. 9. 2008 17:04
Indický soud vyměřil tresty českým entomologům

Praha/Darjeeling - Čeští entomologové zadržení v Indii za sběr chráněných larev se dnes s konečnou platností dozvěděli své tresty.

Indický soud jednoho z nich, Petra Šváchu, zprostil obžaloby.

Druhého, Emila Kučeru, odsoudil k nepodmíněnému tříletému trestu vězení.

Kučera se proti verdiktu na místě odvolal. Nový soudní proces by měl začít v listopadu.

Rozsudek ve výši tří let vězení si oba muži vyslechli už v pondělí. Dnes se k němu však mohl vyjádřit i jejich právník. Ten entomologům navrhoval, aby podepsali jím připravenou žádost o milost. S jejím zněním však vědci nesouhlasili.

"Odmítli jsme podepsat naším právníkem připravenou petici soudu, kde z různých důvodů žádáme o co nejmírnější trest. V podstatě tento text zároveň přiznával vinu," informoval Švácha z Indie. Místo toho Češi společně s ambasádou připravili text jiný, který jasně říkal, že se necítí vinni.

"Po určitých dalších akcích pracovníků naší ambasády došlo k podstatnému obratu, i když výsledek zůstává jen na půli cesty," uvedl Švácha. Ambasáda bude podle jeho slov i nadále usilovat o to, aby se i Emil Kučera dostal co nejdříve domů.

Šváchovi pomohlo jeho vědecké postavení

Právě k němu od počátku procesu směřovaly pochybnosti indické strany, u níž si Kučera jako amatérský entomolog nezískal důvěru. Podle indických úřadů hmyz sbíral ke komerčním účelům. Šváchovi naopak pomohla jeho vědecká reputace a členství v Akademii věd ČR.

Kučera i nadále zůstává na svobodě. Rozsudek je zatím nepravomocný.

"Já jsem byl potrestán pokutou dvacet tisíc rupií (zhruba 8 tisíc korun) a po jejím zaplacení osvobozen," uvedl Švácha, který může z Indie vycestovat až poté, co úřady uvolní jeho pas. To může podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka trvat tři až čtyři týdny.

Češi, kteří byli zadrženi 22. června, se nedovoleného sběru údajně dopustili v indickém parku Singalia. Zároveň byli obviněni z toho, že chtěli bez povolení odvézt ze země přes 200 vzácných brouků a larev motýlů.

To však oba muži od začátku popírají. Do národního parku vůbec nevstoupili a hmyz nesbírali pro komerční účely.

Jako hlavní důkaz obžaloba používala přiznání podepsané Kučerou i Šváchou.

Podle obhájců je však dokument podvržený. Prázdné papíry přiměli vyšetřovatelé entomology podepsat s tím, že je použijí k soupisu zadrženého materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy