Zámek Hluboká zůstane státu, rozhodl Nejvyšší soud

mch, tof
2. 9. 2008 15:15
Soud odmítl žalobu Schwarzenbergovy sestry
Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou | Foto: Martina Běhounková

Brno - Zámek v Hluboké nad Vltavou zůstane dál v rukou státu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud.

Soud odmítl žalobu, ve které se nevlastní sestra ministra zahraniční Karla Schwarzenberga Alžběta Pezoldová domáhala vydání památky a dalších nemovitostí ve městě.

Senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Josefa Rakovského rozhodl, že není možné obcházet restituce prostřednictvím jiných právních nástrojů, například žalob na určení vlastnictví, jak to udělala Pezoldová. Nejvyšší soud dnes rozhodl o dalších nemovitostech, jako je například zámek Ohrada u Hluboké nad Vltavou, který nyní spravuje Národní zemědělské muzeum.

Soud odmítl argumentaci Pezoldové, podle které byl zámek zabaven na základě protiústavního zákona.

Čtěte více: Schwarzenbergova sestra: Zrušte zákon proti našemu rodu

Majetek rodu byl totiž zabaven v roce 1945 a pak ještě vyvlastněn po schválení speciálního Lex Schwarzenberg, který podepsal prezident Edvard Beneš v roce 1947.

Právě přijetí tohoto zvláštního zákona, který se jmenuje Zákon o převodu majetku hlubocké větve na Českou zemi, je velmi sporné: majetek byl zabaven bez náhrady.

Pezoldová ve snaze získat rodový majetek podala desítky žalob, v žádné úspěšná nebyla. Dnes tak Nejvyšší soud zveřejnil ještě další usnesení, jímž odmítl žalobu na vydání Schwarzenberské hrobky v Domaníně u Třeboně. V červenci odmítl vydat také řadu nemovitostí v Protivíně.

Zámek v Hluboké nad Vltavou byl hlavním sídlem větve Schwarzenbergů, jejíž majetek žádá Pezoldová jako adoptivní vnučka a dědička posledního majitele Adolfa Schwarzenberga. Dnes je Hluboká jedním z nejnavštěvovanějších zámků v Česku.

Dále čtěte: Nejnavštěvovanější památkou je Hrad, zoo dotahuje

 

Právě se děje

Další zprávy