Říman junior pobodal studenta. V sebeobraně, řekl soud

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
27. 8. 2008 14:50
Soud zprostil Václav Římana obžaloby

Praha - Obvodní soud v Praze 3 zprostil obžaloby syna ministra průmyslu Martina Římana, který letos v únoru nožem třikrát bodl o tři roky staršího spolustudenta.

Předseda soudního senátu Petr Šimůnek uvedl, že čin Václava Římana je beztrestný, protože šlo o nutnou obranu.

"Nutná obrana je taková, která zabrání dalšímu útoku, může být intenzivnější než útok samotný," vymezil soudce v odůvodnění rozsudku. Podle podobných případů, které soudy posuzovaly v minulosti, může být za jistých okolností v nutné obraně proti neozbrojenému útočníkovi použita zbraň.

Případ nejspíš skončil

Rozsudek není pravomocný, žalobce si vzal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá. Sám však o možnosti, že šlo v Římanově kauze o nutnou obranu, hovořil ve své závěrečné řeči před verdiktem.

Kauza, kterou dnes soud posuzoval, se odehrála na kolejích Vysoké školy ekonomické. Václav Říman bodl studenta dvakrát do břicha a jednou do ruky.

Obžaloba ho vinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Hrozil mu za to trest v rozmezí dva až osm let vězení.

Říman čin nepopírá. U soudu vypověděl, že jednal v sebeobraně, protože ho zmíněný student napadl a tloukl pěstmi.

"Měl možnost několikrát odejít, zmlácený jsem byl už dost. Viděl, že jsem vytáhl nůž, ale stejně se na mě znovu vrhnul. Tak jsem se začal ohánět, vůbec jsem nevěděl, že jsem ho bodl," uvedl u soudu Říman s tím, že ho mrzí, že spolužáka zranil.

Klíčový svědek? Jediný střízlivý

Pobodaný mladík Miroslav Držka u soudu vylíčil jinou verzi. Podle ní byl Říman opilý a celou rvačku vyprovokoval sám. Příčïnou mělo být to, že Držka požádal Římana a jeho kamarády, aby v pět hodin ráno nedělali na koleji hluk.

U prvního jednání soudu vyšlo najevo, že obě strany se domluvily na finanční kompenzaci. Držka dostal od Římana sto tisíc korun jako odškodnění.

Soudce se ale přiklonil spíše k verzi Václava Římana, kterou potvrdil jediný svědek, který byl v době incidentu střízlivý - spolubydlící Římana.

Ten uvedl, že Držku vyprovokovalo, že jej ministrův syn vyzval, aby "vypadl" z jejich pokoje.

 

Právě se děje

Další zprávy