Soud potvrdil neonacistům trest za webové stránky

Tomáš Fránek
25. 8. 2008 12:25
Nejvyšší soud odmítl dovolání jednoho z autorů

Brno - Tři roky vězení s podmíněným odkladem na tři a půl roku - takový je definitivní účet pro muže, který se podílel na tom, že se na internetu objevily stránky s neonacistickým a rasistickým obsahem.

V jednom z prvním případů v Česku, kdy se podařilo odhalit autory stránek vychvalujících například myšlenky a odkaz Adolfa Hitlera, tak rozhodl Nejvyšší soud, který odmítl dovolání pachatele z jižních Čech.

Pracovali v kavárně

Ten společně s dalším mužem hlásícím se k hnutí skinheads vytvořil v internetové kavárně v Českém Krumlově stránky, na nichž byly symboly, obrazové záznamy a texty vyjadřující podporu hnutí skinheads. Oznamovaly také obnovení činnosti hnutí Bohemia Hammer Skins.

Na stránkách podle obžaloby byla vychvalována ideologie německého národního socialismu 30. až 40. let dvacátého století a myšlenky a odkaz Adolfa Hitlera.

Kromě trestu, který vyměřil Okresní soud v Českém Krumlově, mu budou zabaveny věci související s neonacismem, které policie našla při prohlídce bytů.

Jeden ze skinheadů se s dovoláním obrátil na Nejvyšší soud. Podle jeho názoru soud dostatečně nehodnotil všechny důkazy, nebylo jednoznačně prokázáno, že by internetové stránky vznikly opravdu v internetové kavárně a že by se on sám na jejich vzníku jako spolupachatel podílel.

Věděl, co dělá

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Eduardem Teschlerem je však z verdiktu soudu v Českém Krumlově jasné, že oba muži byli v době spáchání trestného činu osobami silně inklinujícími k ultrapravicovému extrémistickému uskupení skinheads s neonacistickou orientací.

"Navštívili internetovou kavárnu a u obsluhy objednali práci na počítači a vykonávali na něm činnost, jejímž výsledkem bylo to, že na veřejně přístupnou počítačovou síť internet umístili stránky s neonacistickým a rasistickým obsahem," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

Podle soudců oba muži museli jednoznačně vědět, jaký obsah budou mít internetové stránky a museli mít s sebou i materiály, ze kterých čerpali svoje informace. 

"Vykonávanou práci - která vedla ke zcela konkrétnímu výsledku - každý z nich se zaujetím sledoval a věnoval jí pozornost," uvedli ve svém verdiktu soudci Nejvyššího soudu.

Těžké případy

Autory internetových stránek s nacistickým nebo rasistickým obsahem se policistům nedaří odhalit příliš často. Extrémisté totiž své stránky houfně přenáší k americkým providerům.

Odhalení jejich autorů je tak téměř nemožné.

 

Právě se děje

Další zprávy