Nenastoupil do vězení, rok a půl nikomu nechyběl

Lenka Smyčková
25. 8. 2008 23:10
Utíkat před spravedlností není v Česku problém
O chovance se budou starat psychologové, pedagogové a vychovatelé. Ostrahu zajistí vězeňská služba.
O chovance se budou starat psychologové, pedagogové a vychovatelé. Ostrahu zajistí vězeňská služba. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Rok a půl byl na útěku před spravedlností. Nemusel přitom utíkat s utajenou identitou přes hranice, ani se stěhovat přes půl republiky. Žil na adrese trvalého bydliště, a dokonce telefonoval s policisty.

A ti si pro něj nepřišli, přestože na něj měli už několik měsíců vydaný zatykač.

Tak vypadal život muže poté, co byl pravomocně odsouzen za podvod na pět let a čtyři měsíce do věznice s ostrahou.

Policisté říkají, že po odsouzencích na útěku intenzivně pátrají. Že jim unikne málokdo. Osobní zkušenosti některých odsouzených jsou ale úplně jiné.

Šokující případ pro Aktuálně.cz popsala advokátka.

"Není pravdou, že v tom musíte umět chodit, když se úspěšně vyhýbáte výkonu trestu odnětí svobody," upozornila advokátka poté, co deník Aktuálně.cz publikoval článek o armádě odsouzených na útěku, ve kterém policisté popisovali, kterak po "utečencích" pátrají.

V Česku je v současnosti kolem sedmi tisíc pravomocně odsouzených, kteří se vyhýbají nástupu do vězení. Zaplnili by přibližně šest žalářů velikosti Valdic.

Čtěte zde: Armáda odsouzených uniká. Šestkrát by zaplnila Valdice

Případ ze severní Moravy vypadá, jako by policisté některé odsouzené před vězením schválně chránili. Podle policie je to ale nemožné. "Policie ČR neodkládá nástup kohokoli do výkonu trestu odnětí svobody ze žádného důvodu," tvrdí policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Přímo do jámy lvové

Advokátka v zastoupení svého klienta šla na policii požádat o nahlédnutí do spisu. Ve spisu měl založený pravomocný rozsudek jiného muže z 8. září 2006, kterým byl tento odsouzen pro podvod na 5 let a 4 měsíce do věznice s ostrahou.

Na 19. ledna 2008 měl pak naplánován výslech. Advokátka logicky předpokládala, že muž je ve vězení, a zeptala se tedy policistů, zda bude k výslechu eskortován, nebo jestli se výslech bude konat ve věznici.

Vyhýbají se trestu
Autor fotografie: Pavel Vondra

Vyhýbají se trestu

  • Celkem je v českých věznicích 17923 odsouzených, z toho 16999 mužů a 924 žen.
  • K 1. 6. 2008 nenastoupilo do věznic 7015 odsouzených, z toho 6347 mužů a 668 žen.
  • Policie pátrá po 2963 lidech v souvislosti s jejich vyhýbání se vězení.

Vyšetřující komisařku ale právniččin dotaz překvapil. Vypadala, že vůbec neví o tom, že muž má být ve výkonu trestu. Předvolání k výslechu mu totiž neposílala do věznice, ale normálně na adresu trvalého bydliště. A on sám jí telefonicky potvrdil, že k výslechu dorazí.

"Takže bylo zřejmé, že ve výkonu trestu není, ani že se nijak neskrývá," říká právnička. "S napětím jsem tedy očekávala jeho výslech. Nevěřila jsem tomu, že vkročí do jámy lvové, když mu hrozí zavření na pět let do vězení."

K advokátčinu údivu se odsouzený muž k výslechu nejen dostavil, ale dokonce sebejistě vypovídal do protokolu a udával další lidi. O tom, že byl pravomocně odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody, podle svých slov věděl. Prý ho ale nikdo nevyzval k tomu, že by se k výkonu měl někam dostavit.

"Jeho výslech byl ukončen zásahem policistů, kteří si jej přímo z oddělení policie odvezli do výkonu trestu," dodala překvapená právnička.

Speciální ochrana? To by bylo protiprávní

Advokátka si dodnes láme hlavu nad tím, proč policisté nevynaložili větší úsilí při pátrání po odsouzeném muži. V době výslechu byl už zhruba šest měsíců v pátrání, a dokonce na něj byl vydán zatykač. "Je možné, že se policii pravomocně odsouzení vysmívají a vcelku nerušeně se procházejí po jejích chodbách a ochotně podávají svá svědectví v jiných věcech?" ptá se advokátka.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Případ podle jejích dohadů může mít ale i jiné vysvětlení - totiž, že měl nad sebou v tomto konkrétním případě odsouzený jistý druh policejní ochrany za to, že bude spolupracovat a udávat jiné lidi.

Severomoravští policisté ale variantu "policejní ochrany" ostře odmítli. "Poté, co je na konkrétní osobu vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, koná policie úkony směřující k vypátrání osoby. Po jejím zadržení předá tuto osobu do určené věznice. Každý jiný postup by byl protiprávní," sdělila stručně Štětínská.

Bývalý strážník utíká tři čtvrtě roku

Pochybnosti o tom, že policie přistupuje k různým osobám v pátrání rozdílně, přitom vyvolal i další případ. Třicátník Radek Kurdiovský z Brna býval členem zásahové jednotky brněnské městské policie. Pak se ale jednou opil se svým známým a zastřelil ho.

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou ho poslal do vězení - jen na jeden rok. I to mu ale připadalo moc, už tři čtvrtě roku se trestu vyhýbá. Některá média přitom spekulovala, že Kurdiovskému napomáhá to, že byl strážníkem.

MF DNES uvedla, že zřejmě stále pobývá v Brně. "Kdyby jej policie chtěla najít, už jej dávno mají. Podle mě je to celé spojené s tím, že je to bývalý strážník," řekl deníku mužův otec.

 

Právě se děje

Další zprávy