SMS od soudce k `napíchnutí` telefonu nestačí

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
24. 8. 2008 17:51
Policisté si tak chtěli vypomáhat v krizových případech
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Stačila by jediná "esemeska" od soudce, zločinec by byl zaměřen přes signál ze svého mobilního telefonu a dopaden. Takovou představu měli někteří policisté, kteří pátrají třeba po únoscích dětí nebo možných teroristech.

Soudci ale řekli ne, tak snadné to není.

Na snahy policistů upozornila poslední výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství s tím, že k tak výraznému narušení soukromí člověka SMS od soudce nestačí.

Soudci tvrdí, že chápou, že jde o čas, ale nemohou taková rozhodnutí uspěchat.

"Policie byla upozorněna námi, že v tomto směru nelze zasahovat do výkonu nezávislého rozhodování konkrétního soudce, který je příslušný o návrhu rozhodnout," vysvětluje mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak.

Čtěte více:

Policie tvrdí, že takové žádosti nejsou obvyklou praxí a vyšetřovatelé se k nim uchýlili jen ve výjimečných situacích. "Šlo skutečně o únosy dětí, kde hrozilo nebezpečí ublížení na zdraví. Je ale jasné, že takový postup zákon neumožňuje," říká mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Policie by sice v některých případech uvítala SMS od soudce, která by jí dávala větší pravomoci, na druhou stranu si uvědomuje rizika.

"Je pravda, že SMS zprávy nejsou stoprocentně bezpečné. Chybí autorizace. Je nebezpečí, že by se někdo mohl třeba vydávat za někoho jiného a podobně," dodává Kopecká.

Talár k rozhodnutí o sledování mobilu třeba není. Jen SMS podle soudců ale nestačí.
Talár k rozhodnutí o sledování mobilu třeba není. Jen SMS podle soudců ale nestačí. | Foto: Ludvík Hradilek

Čas na rozhodování soudci zkracovat nechtějí, nabízejí ale policii jinou možnost, jak urychlit pátrání, pokud je třeba. Vyšetřovatel by "textovkou" informoval soudce, že pravděpodobně bude v konkrétním případě mimořádné povolení žádat, a ten by mohl začít na věci pracovat.

"Šlo o to, aby Policie měla čas začít připravovat technické prostředky a sledování mohlo začít bezprostředně po uděleném souhlasu zcela v souladu se zákonem (např. příprava výjezdu technického zařízení k sledování apod.)," uvedl Petr Kulawiak z pražského městského soudu.

Čtěte více: Odposlouchává vás policie? Teď už se to musíte dozvědět

 

Právě se děje

Další zprávy