Čeští entomologové v Indii se podle obžaloby přiznali

Markéta Chaloupská
19. 8. 2008 16:21
Oba dva to odmítají, jde prý o podvrh

Praha - Dva čeští entomologové, kteří byli na konci června zatčeni v Indii za nezákonné sbírání hmyzu, už mají v rukou celou obžalobu. V neděli ji dostali od svého právníka.

V obžalobě je podle Vladislava Malého z České společnosti entomologické i to, že se čeští entomologové přiznávají k tomu, že byli v národním parku a chytali chráněný hmyz. Oba dva to však odmítají a považují to za podvrh.

"K vytvoření těchto falešných a vykonstruovaných obvinění byly použity ony bianko podepsané listiny, které měly sloužit jak bylo jmenovaným sděleno při podpisu, pouze na doplnění seznamu zadržených věcí," sdělil Malý.

Vědci Petr Švácha a Emil Kučera se už minulé úterý dozvěděli, z jakých článků jsou obžalováni, ale byli o tom informováni pouze ústně. Jsou viněni hlavně z toho, že v národním parku sbírali vzácný hmyz.

To odmítají. Hájí se tím, že na chráněné území nikdy nevkročili. V místech, kde hmyz sbírali, prý kdosi kácel stromy a pásly se tam krávy.

Celá obžaloba je složena ještě z několika dalších článků, které vědci ještě nestihli prostudovat.

Soud do konce srpna

Soudce již minulý týden v úterý rozhodl, že by celý proces měl začít a skončit mezi 25. a 29. srpnem. A vědci věří, že by pro ně mohl dopadnout dobře.

Podle úterního rozhodnutí soudce musejí lesníci Čechům vrátit peníze, které jim zabavili při zatčení. Ty ale dosud nedostali.

Švácha s Kučerou se také nemusí dvakrát týdně hlásit na policii.

Indie: Vědecké účely? Nevěříme

Indická strana má ale o záměrech Čechů vážné pochybnosti, i když Petra Šváchu - který pracuje v entomologickém ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích - považují za výraznou kapacitu ve svém oboru.

Pozornost zaměřují hlavně na druhého člena výpravy. Úřady tvrdí, že amatérský entomolog Emil Kučera už v indickém národním parku minimálně jednou byl, a domnívají se, že chráněné larvy brouků a motýlů nesbíral pro vědecké účely.

 

 

Právě se děje

Další zprávy