Každý je schopen ublížit, říká psychiatr o kauze Kuřim

Lenka Smyčková
4. 8. 2008 10:49
Prokop Remeš o manipulaci a vymývání mozků
Prokop Remeš: Každýz nás je schopný dělat nepochopitelné
Prokop Remeš: Každýz nás je schopný dělat nepochopitelné | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ze vzorné matky týrající bestií, a teď zlomenou ženou.

Klára Mauerová je bezesporu nejsledovanější obžalovanou v kauze Kuřim. Nevynechá jediný den hlavního líčení, pláče, mluví zadýchaně, omlouvá se před soudem všem blízkým.

Rozdělila národ na dvě části. Jedni jí nevěří a považují její lítost za divadlo. Druzí se děsí, čeho byla tato dříve vzorná matka schopná. Skutečně své syny týrala zmanipulovaná představou, že jim tím pomáhá?

Podle soudních znalců, kteří vypovídali v jejím procesu, je to tak. Za trestnou činností Kláry Mauerové stál až patologicky silný mateřský pud. Nechala se zmanipulovat tvrzeními, že ve výchově dětí selhává. Začala tedy vychovávat pro společnost nepochopitelným způsobem - týráním.

Prokop Remeš, odborník na sekty a zároveň psychiatr z léčebny v pražských Bohnicích, je k jejímu osudu shovívavý. "Každý z nás je schopný udělat i ty nejhorší věci, o kterých slyšel. Je to záležitost prostředí, tlaku, situace," říká.

Aktuálně.cz: Jste psychiatr a zároveň odborník na sekty v jedné osobě. Zajímá vás z tohoto pohledu kauza Kuřim?

To každopádně. Jedná se o případ, který nemá v moderní evropské religionistice obdoby. Přijde mi to mimořádně zajímavé a stále s napětím čekám, co se za tím objeví.

A.cz: Lidé obecně nejvíce odsuzují obžalovanou Kláru Mauerovou. Týrala totiž vlastní děti z důvodů, které nikdo nedokáže pochopit. Co si o ní myslíte vy?

Považuji ji za oběť.

A.cz: Oběť koho nebo čeho?

Oběť manipulace. Někomu se u ní podařilo vyvolat pocit, že je špatná matka. A ono vůbec není problém u někoho navodit pocit viny. Každý chybuje. A ona je možná zrovna k pocitu viny více vnímavá. Jestliže v ní někdo vyvolal pocit viny, že nezvládá výchovu vlastních dětí, mohla úplně ztratit kritické myšlení. Rozhodně na mě nepůsobí jako psychicky nemocná nebo jen nějak mimořádně psychicky disponovaná, ale každopádně zmanipulovaná. Abych pravdu řekl, vyvolává ve mně pocity lítosti a obav. Obávám se, že je to snad i na sebevraždu.

MUDr. Prokop Remeš
MUDr. Prokop Remeš | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Pocit selhání u ní musí být strašný. Mnoho lidí vůbec nechápe, jak nějaké přesvědčení mohlo vyhrát nad mateřským pudem...

Kdyby mi to někdo řekl do očí, měl bych z toho asi zlost. Jako lékař vím, že přibližně třetina žen má v anamnéze interrupci. Tak co mi tady kdo plácá o mateřském citu? Lidi si neuvědomují, že v určité situaci se může každý začít chovat úplně "nepochopitelně".

A.cz: I třeba ubližovat svým blízkým?

Každý z nás je schopný ubližovat druhým, to není zas takový problém. Americký psychiatr Stanley Millgram před čtyřiceti lety dělal zajímavé pokusy. Zkoumal, jaké procento lidí by bylo ochotno druhému člověku dát smrtící ránu jen na pokyn nějaké autority. Odhad kolegů psychiatrů bylo jedno procento, možná nějaké promile. Účastníci pokusu měli za úkol dávat lidem v druhé místnosti elektrickou ránu za špatnou odpověď ve vědomostním testu. Psychiatr jim to prezentoval jako výzkum spojitosti bolesti a učení. Ti lidé v druhé místnosti (jen naoko) naříkali, prosili. Ale vědec - autorita - je přesvědčoval, že je chápe, že je to těžké, ale že v rámci pokusu musí spolupracovat. Dvě třetiny lidí došly až na hranici smrti.

A.cz: Takže Klára Mauerová podle vás mohla být dříve normální dobrá matka?

To je paradoxní. Ona se toho možná dopustila právě proto, že byla dobrá matka. Kdyby na ty chlapce úplně kašlala, bylo by jí přece jedno, že je "špatně vychovává". Kašlala by na nějaké instrukce od "pana doktora".

Čtěte také:

A.cz: Chcete mi říct, že každá žena by se mohla nechat takto zmanipulovat?

Manipulovat pocity viny lze velmi snadno. Například lidé, kteří vystoupí ze sekt, skutečně nevěří tomu, že v sektě dělali, co dělali. To stejné máte s nacisty z druhé světové války. Dnes nerozumějí tomu, jak mohli jednat jen v rámci nějaké své role. Manipulovat člověka k násilí není bohužel problém. Jsme mnohem méně schopni bránit se zlu, než si myslíme. Člověk dělá nepochopitelné věci, stačí jej dostat do mimořádné situace nebo role. Každý z nás je schopný udělat i ty nejhorší věci, o kterých slyšel. Je to záležitost prostředí, tlaku, situace.

A.cz: Soud ale zřejmě k tomuto nijak přihlížet nebude...

Právo nezná pojem psychické manipulace. Je jasné, že by se na to každý odvolával. Ti lidé se sice nechají zmanipulovat, jsou vlastně oběti, ale nelze je chápat jako beztrestné. Tím by se sesypala celá lidská společnost.

A.cz: Dobře. Klára podle vás týrala, protože v ní někdo vyvolal pocit viny. Kdo a proč ale s ní chtěl takto manipulovat?

MUDr. Prokop Remeš
MUDr. Prokop Remeš | Foto: Ondřej Besperát

Manipulace je o moci. Moc je něco omamujícího. Lidé jednají, jak já si přeji - kdo by to nechtěl? U nás v současnosti narůstá počet sektářských skupin vázaných na takzvané přírodní léčitele. Kolem sebe shromažďují skupiny lidí, které zmanipulují proti jejich zájmu a ve svůj vlastní prospěch. V paramedicínské schopnosti u nás věří obrovské množství lidí. Je mimořádný, něco mimořádného ví.

A.cz: V tomto případě mohl roli vševědoucího manipulátora hrát tajemný "pan doktor". Znamená to, že se jednalo o sektu?

Sekta je jakási paranáboženská skupina, kde má vůdce naprostou autoritu. Cokoli řekne, je pravda. Cokoli považuje za správné udělat, považují členové za zavazující. Kauza Kuřim tuto definici naplňuje. Ti lidé jednali mimo jakoukoli kritickou reflexi pod vlivem nějaké autority. Kontakt s náboženstvím tam určitě byl. Oni to u soudu popírají, což je pochopitelné, slovo sekta je pejorativní. Museli mít ovšem ke svému jednání nějakou ideu. Proč k tomu týrání docházelo? Proč Kateřina manipulovala svou sestru? Proč Barbora "blbla" se svým věkem, jmény, podobami? Ta ideologie byla zřejmě nějak bizarně náboženská.

A.cz: Byla bizarní, a přesto jí všichni podlehli. Jak je to možné?

Žádný člověk není odolný vůči manipulátorům. Co třeba Hitler nebo Stalin? To tenkrát všichni lidé zblbli? Jestliže se objeví někdo, komu důvěřujeme, a poradí nám, jak rozumět světu a jak správně žít, zbavuje nás to úzkosti. K tomuhle tíhneme všichni.

 

Právě se děje

Další zprávy