Stát si postavil Justiční areál, stál trojnásobek

miz, tof
18. 7. 2008 11:36
Postup státu i brněnského soudu tvrdě kritizuje NKÚ

Praha - Stavba Justičního areálu v Brně stála takřka trojnásobek proti původním předpokladům.

Stát tak utratí za stavbu nového areálu pro soudce v Brně místo předpokládaných 768 milionů korun přes 1,8 miliardy korun. Náklady se tak zvýšily o 139 procent. Reálně se přitom cena stavebních prací zvedla o dvanáct procent

A to ostře ve své kontrolní zprávě kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Nehospodárnost, nedůslednost

„Chyby a nedostatky krajského soudu při řízení projektu, nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva způsobily celkovou nehospodárnost investiční akce," uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Nedostatečný byl postup při zpracování projektu, nebyly vypracovány různé varianty s cílem najít optimální řešení. „Důsledkem bylo například situování areálu na pozemcích vyžadujících finančně náročný způsob zakládání stavby," uvedl Dohnal.

Podle kontrolorů Krajský soud v Brně neuzavřel s vybraným uchazečem smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci v souladu se zadáním a vybranou nabídkou, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách.

Ve smlouvě o dílo nezavázal projektanta k dodržení projektantem nabídnutých parametrů. Projektová dokumentace tak byla zpracována bez zřetele na hospodárnost stavby.

„Předpokládané náklady realizace stavby činily dle rozpočtu k projektové dokumentaci přes 2,1 miliard korun, přitom v zadávacím řízení uvedl projektant náklady na realizaci stavby ve výši 805 milionů korun," řekl Dohnal.

Největší ve středu Evropy

Ministerstvo spravedlnosti nebylo schopné zaplatit zvýšené náklady.

„Ministerstvo spravedlnosti sice požadovalo, aby krajský soud přijal úsporná opatření, ale učinilo tak až v době, kdy již nebylo schopno zabezpečit financování projektu. Neschopnost platit smluvní závazky byla ze strany ministerstva způsobena především značným navýšením výdajů na realizaci Justičního areálu v Brně," dodal prezident Dohnal.

Stavbu rozsáhlého komplexu v Heršpické ulici, který má být nejmodernější ve střední Evropě, schválil ještě bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Stavba, kterou bude využívat brněnský městský soud a Obvodní soud Brno-venkov. V areálu má být i část určená pro brněnské státní zastupitelství.

Stavba má být dokončena v listopadu 2008, pro veřejnost by se měl areál otevřít na začátku roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy