Zastupitele lze stíhat za to, jak hlasují, řekl soud

Tomáš Fránek
23. 7. 2008 9:15
Zamítl stížnost v případu z Českého Krumlova

Brno - Ústavní soud rozhodl v případu, který je označován za precedentní.

Považuje za oprávněné, že bylo za hlasování o přidělení městských peněz trestně stíháno čtrnáct zastupitelů z Českého Krumlova.

Jeden z nich si na to, že ho policie za hlasování v zastupitelstvu obvinila, stěžoval. Jeho stížnost proti policejnímu postupu teď ústavní soudci zamítli.

"Trestní stíhání bylo zahájeno z důvodů a způsobem, který stanoví trestní řád," uvedl senát Ústavního soudu vedený předsedou Jiřím Nykodýmem. V podstatě tak potvrdil, že zastupitelé mohou být stíháni za své hlasování.

Precedentní případ

V původní českokrumlovské kauze policie obvinila bývalého starostu města Antonína Prince, jeho následovníka Františka Mikeše a vedoucího investičního odboru Lumíra Luštického kvůli machinacím se státním příspěvkem na rekonstrukci sportovní haly.

Zastupitelé proto odhlasovali, aby se peníze na právní zastoupení vedení města zaplatily z městského rozpočtu. Šlo celkem o 283 tisíc.

Státní zastupitelství ale čtrnáct zastupitelů obvinilo ze zneužívání pravomocí veřejného činitele. Soudy pak postupně osvobodily jak vedení města, tak všechny zastupitele.

Zastupitelé však proti svému stíhání protestovali. Jeden z nich - Milan Marko, jehož případ teď Ústavní soud řešil - ve stížnosti uvedl, že bylo porušeno jeho právo na přístup k veřejným funkcím - jinými slovy, že zastupitel nemůže být trestně stíhán za hlasování v zastupitelstvu.

Vše bylo v pořádku

Okresní státního zastupitelství v Českých Budějovicích naopak napsalo Ústavnímu soudu, že není žádný důvod k tomu, aby členové zastupitelstva nenesli za své jednání trestněprávní odpovědnost.

"Trestní stíhání se uskutečnilo plně v souladu se zákonem a za současného respektování zásady řádného procesu, zásady legality i zásady obžalovací," uvedl úřad ve stanovisku k případu.

To po přezkoumání případu potvrdili i ústavní soudci. V pořádku byl postup policie i státního zastupitelství.

"Nelze než konstatovat, že obsah napadených usnesení nesvědčí o libovůli policejního orgánu, neboť z nich vyplývá, jakého jednání se měl stěžovatel (zastupitel Marko) dopustit, z jakého trestného činu je obviněn a jaké skutečnosti vedly k těmto závěrům. Z ústavněprávního hlediska nelze postupu státního zástupce nic vytknout," uvedli ústavní soudci.

Ústavní soudci se stížností na trestní stíhání zastupitelů zabývali už podruhé. Poprvé si zastupitelé stěžovali na to, že je policie začala vyšetřovat. Ústavní soudci loni ale rozhodli, že zastupitelé nemohli vůbec ústavní stížnost podat.

 

Právě se děje

Další zprávy