Ministr spravedlnosti postavil mimo službu šéfa věznic

Markéta Chaloupská
11. 7. 2008 17:48
Chod vězeňské služby zajistí náměstci

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) postavil mimo službu ředitele vězeňské služby Luďka Kulu. Ten je viněn z toho, že způsobil státu škodu dvacet milionů korun.

"Ministr spravedlnosti se rozhodl zprostit Luďka Kulu výkonu služby vzhledem k tomu, že se potvrdil jeden ze zákonných důvodů k jeho odvolání," řekla tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Chod vězeňské služby bude zajištěn prostřednictvím příslušných náměstků.

Podle mluvčí k ukončení zproštění výkonu služby dojde, pominou-li důvody, pro které byl Kula postaven mimo službu.

Škoda za 20 milionů

Důvodem obvinění Kuly je zakázka na nákup rušiček mobilních telefonů ve věznicích a nákup ručních detektorů kovů. Policisté uvedli, že podle jejich vyšetřování byla státu způsobena škoda ve výši necelých 20 milionů korun.

Čtěte více: Spor o šéfa věznic: Ministr se dohaduje s policií

Kula byl obviněn z trestného činu zanedbání povinností při správě cizího majetku. Za tento trestný čin hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

Zakázku, kvůli níž je obviněn, kritizoval loni i kontrolní výbor sněmovny, který dokládal, že je předražená a že výběr firmy nebyl transparentní.

Vedení vězeňské služby už loni podalo žaloby u všech sedmi věznic, kde dostala zakázku na rušičky zlínská firma Pb mont. Kula poslancům kontrolního výboru slíbil, že vypoví celou smlouvu se zlínskou firmou.

 

Právě se děje

Další zprávy