Neměli jste radost z dovolené? Nový zákon vás odškodní

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 6. 2008 11:11
Za zkaženou radost mají platít cestovní kanceláře
Zkazit mu dovolenou se cestovní kanceláři napříště nemusí vyplatit...
Zkazit mu dovolenou se cestovní kanceláři napříště nemusí vyplatit... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Radost. Tento pocit má získat v novém občanském zákoníku speciální ochranu. Konkrétně radost z dovolené.

Pokud ji cestovní kancelář pokazí, bude muset zákazníkovi platit odškodnění.

"Náhrada škody se už nebude týkat jen ceny zájezdu, ale i ztráty radosti z dovolené," potvrzuje hlavní tvůrce návrhu nové podoby občanského zákoníku Karel Eliáš.

Takové odškodnění se má týkat hlavně zrušených nebo výrazně zkrácených zájezdů. Cestovním kancelářím ale vadí, že je paragraf napsán příliš vágně.

Bič na cestovní kanceláře

"V návrhu se mluví o takovém odškodnění, byl-li zájezd zmařen. Co to ale znamená zmařen? Zmařit dovolenou můžou také hádky s manželkou," říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Co přesně v návrhu stojí?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co přesně v návrhu stojí?

§ 2271

(1) Při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel cestujícímu vedle škody na majetku také újmu za ztrátu radosti z dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.

(2) Odstoupí-li cestující od smlouvy nebo uplatní-li právo z vady zájezdu, není tím dotčeno jeho právo na náhrady podle odstavce 1 .

Zdroj: www.vlada.cz

Z principu ale proti odškodnění psychické újmy z pokažené dovolené není. "Pokud by se to vázalo třeba na situaci, kdy cestovka zruší poznávací zájezd tři dny před odjezdem, tak to bych chápal. Tady by klient skutečně těžko hledal náhradu," myslí si Papež. Podle něj by hrozba takových odškodnění mohla vést ke kultivaci podnikatelského prostředí v cestovním ruchu.

Pracovní komise asociace připraví k občanskému zákoníku připomínky. Bojí se, aby se z něj nestal bič na cestovní kanceláře.

"V Británii byla nedávno odsouzena cestovka za to, že poslala klienta do hotelu, kde byli samí Němci. Aby se místo ochrany spotřebitele nehledala cesta, jak zlevnit zájezd...," dodává Papež.

Stačí i ústní smlouva

Změny v oblasti cestování vyžadují i evropské směrnice. Současný občanský zákoník totiž evropskému právu neodpovídá.

"V návrhu jsou zásady z evropských směrnic obsaženy, ale není to otrocký překlad," říká autor návrhu nového zákoníku Karel Eliáš.

Pokud jím připravená verze projde celým legislativním procesem, nebude už smlouva mezi cestovní kanceláří a zákazníkem muset nutně mít písemnou podobu, bude stačit i ústní. Povinné ale bude písemné potvrzení zájezdu, které bude obsahovat všechny důležité údaje.

"...platná úprava je místy příliš přepjatá, např. požadavkem písemné formy smlouvy (který se paradoxně obrací proti zákazníkovi, neboť nedostatek formy působí neplatnost smlouvy)," stojí v důvodové zprávě návrhu občanského zákoníku.

Více o novém zákoníku:
Výpověď z bytu bez důvodu? Ještě bude boj
Česko chystá revoluční změnu práva. Dotkne se každého

 

Právě se děje

Další zprávy