Vesecká odmítla rezignovat, ostře zaútočila na soudce

tof
8. 6. 2008 12:51
Šéf Soudcovské unie kritizoval Veseckou i soudce Cepla
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nehodlá kvůli prohranému soudu se stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou odstupovat.

A ostře zaútočila na to, jak soudce Vojtěch Cepl mladší v daném sporu rozhodl. "Je to politicky motivovaný pokus, jak vrátit Čunkovu kauze do hry," uvedla Vesecká. Podle jejího názoru není rozhodnutí soudu podloženo fakty, podle ní soudce ukázal hlubokou neznalost Ústavy.

Čtěte více
Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud
Online: Soudce vysvětlil svůj verdikt o justiční mafii

"Nemám se za co omlouvat," uvedla Vesecká v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Nikdy jsem neustupovala žádným tlakům a žádným lžím a nebudu tak činit ani dnes," uvedla Renata Vesecká.

Odvolání Vesecké požadují sociální demokraté, její postup se nelíbí ani zeleným, kteří chtějí o situaci mluvit už v pondělí na jednání vlády. Předseda vlády Mirek Topolánek ale uvedl, že nevidí důvod, proč Veseckou odvolávat.

Dnes Topolánek zopakoval, že nepořádek na státním zastupitelství Vesecká zdědila právě po Marii Benešové. Nevyloučil, že se o Vesecká budou ministři bavit na pondělním zasedání vlády. "Já bych byl spíš rád, aby se tak nestalo," řekl Topolánek s tím, že se celý případ nepravomocného rozhodnutí soudu jenom politizuje.

Podrobnosti: Premiér o mafii: Veseckou neodvolám, ať jde Paroubek

Prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa kritizoval to, že se Vesecká vyjadřuje v televizi k případu, který má občanskoprávní charakter. Zároveň ale uvedl, že sice oceňuje otevřenost, s jakou soudce Cepl k jednání přistoupil, nepovažuje za šťastné, jak se soudce po rozhodnutí k případu vyjadřoval a jak ho komentoval.

 

Právě se děje

Další zprávy