Devítiletý Jakub byl zavražděn, potvrdila policie

Tomáš Fránek
8. 6. 2008 12:50
Jakuba Šimánka našla včera policie u Havlíčkova Brodu
Chlapce hledali i potápěči
Chlapce hledali i potápěči | Foto: Tomáš Netočný

Havlíčkův Brod - Devítiletý Jakub Šimánek, kterého policie hledala od 5. května, byl zavražděn.

Policie našla tělo devítiletého chlapce nedaleko Havlíčkova Brodu. V té souvislosti zatkla cizince, který měl chlapce zavraždit.

Policie nejprve uvedla, že cizince ve věku 43 let obvinila z trestných činů únosu a zbavení osobní svobody. "Není ale vyloučeno, že dojde k překvalifikování na jiné trestné činy," uvedla krajská policejní mluvčí v Hradci Králové Iva Marková. Policie za hodinu opravdu rozhodla, že muž bude obviněn z vraždy a znásilnění.

Policie čeká na výsledky pitvy. "Jakub byl mrtvý dřív, než jsme se dozvěděli o jeho zmizení. Byl mrtev bezprostředně poté, co zmizel z parku," uvedla Marková.

Chlapec si odešel z domu v neděli 4. května po druhé hodině odpoledne hrát do parku. Matka ho večer neúspěšně hledala, ve 21:30 oznámila jeho zmizení na policii. Pátrací akce se zúčastnily desítky lidí, pomáhali policejní potápěči, speciálně vycvičení psi, policie nasadila i vrtulník s termovizí.

Policie koncem května oznámila, že v České republice přibývá pohřešovaných dětí. Policisté loni hledali 8696 dětí, o 579 více než v roce 2006. Od začátku roku do 8. května evidovala policie celkem 3446 zmizení a útěků dětí.

Dokud se děti nenajdou, zůstávají jejich jména a fotografie v evidenci 20 let. Za tu dobu se promlčuje vražda, kterou policisté vždy berou jako jednu z možných verzí osudu dítěte. V prosinci loňského roku například policie nalezla mrtvé tělo pětiletého Jana Rokose, kterého unesla matka od otce, který měl syna v péči. Z chlapcovy vraždy je podezřelá matka a její přítel.

 

Právě se děje

Další zprávy