Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
5. 6. 2008 13:08
Tvrzení o justiční mafii mají podle něj pravdivý základ
Vojtěchovi Ceplovi nečiní problém soudit v přímém přenosu
Vojtěchovi Ceplovi nečiní problém soudit v přímém přenosu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vysocí představitelé české justice se snažili zmanipulovat vyšetřování trestní kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Není jisté, zda ji skutečně ovlivnili, ale pokoušeli se o to.

To je hlavní závěr krajského soudu v Praze, na který se skupina sedmi žalobců obrátila, když je Marie Benešová obvinila z toho, že v zákulisí ovlivňují vyšetřování případů a nazvala je justiční mafií.

Soudce Vojtěch Cepl v odůvodnění svého rozsudku vyjmenoval tři zásadní způsoby, jak se skupina žalobců snažila případ Čunek ovlivnit. Nevhodné intervence (schůzky, telefonáty, informování se), odborná šikana (odvolávání státních zástupců, vyšetřovatelů) a chybná delegace (neboli přeložení vyšetřování případu z Přerova do Jihlavy).

Podle Renáty Vesecká, Pavla Kučery či Pavla Němce měla slova Benešové o mafii pracující na objednávku "vládnoucí garnitury" poškodit celou českou justici.

Čtěte více: Špičky justice prohrály s Benešovou soud o mafii

Z odůvodnění rozsudku soudce Vojtěcha Cepla mladšího ale vyplývá, že to jsou naopak neúspěšní žalobci, kteří justici ubírají na důvěryhodnosti. "Stejně jako musí pacient věřit lékaři, že ho vyléčí, stejně tak musí státnímu zástupci věřit, že se pokusí odhalit, jestli se stal trestný čin," řekl soudce.

Marie Benešová se podle něj vyjadřuje příliš expresivně, neověřuje si informace, ale přesto její tvrzení měla právně řečeno "skutkový základ", laicky řečeno co říkala, byla pravda.

Nevhodné intervence

Jako příklad nemístného zasahování do případu dnes u soudu zazněl rozhovor olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvána s jihomoravským krajským státním zástupcem Petrem Coufalem. "Coufal se zajímal o případ Jiřího Čunka několik dní před tím, než byl případ přeložen do Jihlavy," poukázal Cepl.

Několik schůzek s Kučerou, Veseckou a Němcem, jejichž tématem byla kauza Čunek, dosvědčila před soudem ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. Podle Cepla je jasné, že ona jejich iniciátorkou nebyla a že hlávní téma hovoru byla kauza Čunek. Jednu ze schůzek zařizovala přímo Vesecká, uvedl soudce.

Andělová vypověděla, že jí Kučera naznačil, aby protáhla vyšetřování vicepremiéra, aby bylo dost času najít za něj náhradu.

Více o průběhu soudu: Soud do noci řešil, zda politici ovlivňují vyšetřování

Podle Cepla překročila míra "informování se" o případu hranici etiky a zdravého rozumu. Zvlášť se pozastavil nad složením schůzek, protože místopředseda Nejvyššího soudu a běžný advokát neměli s případem nic společného. "To je nemístná zvědavost."

Přátelé? Tomu nevěřím...

Soudce neuvěřil ani tomu, že se celá skupina setkávala z přátelských důvodů. "Podle chování žalobců při výslechu svědkyně Andělové mohu přátelský motiv schůzek vyloučit," odtušil soudce.

Andělová podle jeho názoru nemohla pozvání na schůzky odmítat, protože přicházela buď od přímé nadřízené Renaty Vesecké nebo od místopředsedy Nejvyššího soudu. "To je někdo, kdo stojí v systému justice rozhodně výš a musíte mít velmi konkrétní důvod, proč se s ním odmítnete sejít."

Další pozoruhodnou souvislostí je konání třetí schůzky v Jihlavě, kde měl podle Andělové Kučera pronést slavný výrok ve smyslu, že nezávislost soudů musí jít stranou politice. Toto setkání se odehrálo 17.5. 2007 a jen pět dní poté přišlo na nejvyšší státní zastupitelství klíčové podání od Čunkova obhájce, ve kterém namítal podjatost severomoravských státních zástupců a vyšetřovatelů vůči jeho klientovi.

Právě kvůli tomu byla oficiálně Čunkova kauza přesunuta do Jihlavy, kde ji tamní státní zástupce Arif Salichov ukončil s tím, že se žádné uplácení nekonalo.

Podivné praktiky při šetření možné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka stály místa i několik lidí, kteří s přesunem do Jihlavy nesouhlasili. U soudu zazněla jména olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvána, jeho náměstak Igora Stříže či přerovského vyšetřovatele Milana Šošovičky, kterého z případu odvolal Arif Salichov.

Soudce připoměl kauzu katarský princ 

Podle Vojtěcha Cepla mladšího lze činnost šesti žalobců označit za koordinovanou spoupráci, jejich manipulování s případy má za prokázané. Soudce Cepl několikrát zdůraznil podobnost celého případu s kauzou katarského prince, kde figuroval tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec a kde se objevily všechny zmíněné "nestandardní postupy".

Cepl ve prospěch žalobců nevyhodnotil ani argument, že jsou činní v justici a jejich vážnost a čest má být více chráněna. Podle soudce se tady na obou stranách sporu střetli veřejně činné osoby, které podle něj mají jednak vážit slova, i proto že mají snadný přístup do médií, a za druhé musejí s kritikou počítat.

"Vlastně se to vynulovalo, jakoby u soudu stáli úplně obyčejní lidé," usmál se Cepl.

 

Právě se děje

Další zprávy