Vražda Milady Horákové se dočká nového procesu

Tomáš Fránek
4. 6. 2008 16:04
Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Vrchního soudu
Prokurátorka Ludmila Brožová Polednová na průkazové fotografii. Jméno Biedermannová si nechala změnit až jako prokurátorka. Vadil jeho německý původ i možný překlad do češtiny - dobrák, poctivec.
Prokurátorka Ludmila Brožová Polednová na průkazové fotografii. Jméno Biedermannová si nechala změnit až jako prokurátorka. Vadil jeho německý původ i možný překlad do češtiny - dobrák, poctivec. | Foto: Národní archiv

Brno - Případ bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové, která byla obviněna z napomáhání k vraždě Milady Horákové, bude pokračovat.

Nejvyšší soud zrušil rozsudek Vrchního soudu, který bývalou prokurátorku zprostil obvinění s odůvodněním, že jde o promlčený čin. Městský soud předtím Brožovou-Polednovou poslal na osm let do vězení.

Případ se teď vrátí zpět k Vrchnímu soudu. Ten ale po dnešním rozhodnutí Nejvyššího soudu už nesmí stíhání Polednové zastavit s tím, že bylo promlčené.

Dále čtěte:
Je vražda Horákové promlčená?
Rozhovor s historikem: Nikdy není pozdě odsoudit zločin

Totální selhání

Podle Nejvyššího soudu se Polednová jako prokurátorka aktivně zapojila do akce, na jejiž konci byla poprava Horákové. Nemá tedy menší vinu než měli tehdejší soudci.

Její vystoupení před soudem nebylo podle soudu bezvýznamné, mělo přesvědčit veřejnost o správnosti popravy.

Horlivost Polednové se podle soudu projevila i v hodnocení celého procesu, kdy požadovala jeho lepší zabezpečení. "Je nepřijatelný závěr, že byla jenom vedlejší účastníkem," uvedl předseda senátu Petr Hrachovec.

Soudce Nejvyššího soudu Petr Hrachovec (uprostřed)
Soudce Nejvyššího soudu Petr Hrachovec (uprostřed) | Foto: Attila Racek

"Je nutné respektovat, že prokurátor vystupuje jednostranným způsobem, ale i jeho vystupování musí odpovídat etickým hlediskům, musí obstát, co pominuly okolnosti doby, v nichž se rozhodovalo," uvedl soudci Nejvyššího soudu.

Soudci označili postup Brožové-Polednové za totální selhání, její počínání podle nich nesouvisí s tím, jak byla profesně připravená. "Bylo to totální etické selhání, nejnázornější forma zneužití soudního řízení proti takzvaným třídním nepřátelům," uvedl Hrachovec.

"Osvědčila se předtím v jiných politických procesech, byla dobrý řečník, byla zapálená. Proto ji vybrali a ona to věděla," uvedl Hrachovec.

"Dnešní rozhodnutí řeší otázky justičních vražd a odpovědnosti jednotlivých účastníků tehdejší justice, kteří se aktivním způsobem podíleli na zmanipulovaném výsledku tehdejších procesů," řekla žalobkyně Yvona Antonínová zastupující Nejvyšší státní zastupitelství.

Podle ní dnešní rozhodnutí ukazuje, že za justiční zločiny z 50. let jsou kromě soudců zodpovědní i tehdejší prokurátoři.

Obhájce Polednové Vladimír Kovář je s verdiktem Nejvyššího nespokojený. Podle něj jeho klientka odnesla to, že ze všech lidí zúčastněných na procesu zůstala sama, ostatní už zemřeli. „Nemůžeme se ztotožnit s názorem, že všichni účastníci tehdejšího procesu mají stejnou zodpovědnost," řekl.

Vaše se stíhání vyhnul

Prokurátorka Ludmila Brožová - Polednová se jednání ze zdravotních důvodů nezúčastnila, zastupoval ji její právník.

Nejvyšší soud dnes o případu jednal ve veřejném jednání, které nařizuje jen ve výjimečných případech.

Veřejně projednává především případy, kdy se jedná o kárném trestání soudců. Jinak ale stovky případů měsíčně rozhoduje soud v neveřejných jednáních.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Karla Hvížďali:
Soudce Braun, prokurátorka Polednová a demokracie

Neveřejné bylo i jednání v případu, jehož výsledek se blízce dotýkal dnešního jednání. Nejvyšší soud už před šesti lety  v neveřejném jednání rozhodl o tom, že bylo zastaveno stíhání komunistického prokurátora Vaše.

Jednání Nejvyššího soudu jsme sledovali online:

14:50 - Nejvyšší soud zrušil verdikt Vrchního soudu, který Brožovou-Polednovou zbavil obvinění z napomáhání k vraždě Milady Horákové.

13:58 - "Senát se poradí, svůj verdikt vyhlásí ve 14:45," řekl předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Hrachovec

13:54 - V závěrečných návrzích státní zástupkyně i obhájce Brožové Polednové zopakovali své stanoviska. „Obžalovaná nemohla manipulaci s procesem prohlédnout. Mohla být zneužita jako další občané. O ničem nerozhodovala, taková pravomoc jí nebyla dána. Manipulace jejím osobou nebyla prokázána," uvedl advokát bývalé komunistické prokurátorky.

13:50  - Obhájce Brožové Polednové dnes u soudu uvedl, že stíhání bylo zastaveno správně. Podle něj je potřeba najít odpověď na otázku, kdo vlastně za celý proces zodpovídal. Podle něj to rozhodně nemohla být Brožová Polednová jako začínající, mladá prokurátorka.

Obhájce Polednové Vladimír Kovář
Obhájce Polednové Vladimír Kovář | Foto: Attila Racek

13:40 - Jednání Brožové Polednové promlčeno není, uvedla státní zástupkyně.  „Přímým vykonavatel rozsudku byl kat, který popravu vykonal. Nelze se ztotožnit s tím, že jediným přímým viníkem byl soudce a ostatní byly pouze nepřímými vzdálenými účastníky celého procesu," uvedla státní zástupkyně. Podle není šest let starý případ dalšího představitele komunistické justice Karla Vaše není srovnatelný s případem Brožové Polednové. „Jsme přesvědčena, že na této úrovni dojde k zaujetí jasného stanoviska, které může být podstatné proto, jak se postavit ke zločinům minulé doby. Nejde jenom o právní problém," dodala státní zástupkyně.

13:36 - Státní zástupkyně se nyní soud snaží přesvědčit o tom, že Brožová Polednová nebyla žádnou nedůležitou osobou v celém procesu. „Zjištění vypovídají, že na zcela zmanipulovaném postupu v celém procesu, měla svůj podíl," uvedla státní zástupkyně. Podle ní se mohla prokurátorka dopustit až úkladné vraždy.

13:30 - Státní zástupkyně Nejvyššího státní zastupitelství uvedla, že i když nebyla role Brožové v procesu s Horákovou dominantní, není pochyb že se na smrti političky ve zmanipulovaném procesu podílela.  Připomněla verdikt Nejvyššího soudu z roku 1968, který už tehdy konstatoval, že v procesu s Horákovou bylo řada nezákonností.

Podle státní zástupkyně byla Brožová Polednová vedoucím celé skupiny prokurátorů.

Státní zástupkyně Yvona Antonínová.
Státní zástupkyně Yvona Antonínová. | Foto: Attila Racek

13:28 -  „Předmětem dnešního jednání je to, zda trestní řízení může či nemůže pokračovat. Není úkolem rozhodovat o trestu," uvedl Hrachovec.

13:20 - Trestní stíhání bylo podle Vrchního soudu promlčeno, stíhání Brožové bylo zahájeno až v roce 2005.

Vrchní soud dospěl k závěru, že měl být na případ trestní zákon z konce devatenáctého století, který v době procesu s Miladou Horákovou platil.

13:15 - Hrachovec nyní cituje verdikt Vrchního soudu, který rozhodl o promlčení činu Brožové. Vrchní soud potvrdil, že Městský soud dostatečně zjistil všechny potřebné důkazy. Vrchní soud tak také potvrdil, že o vině a popravě Horákové bylo rozhodnuto komunistickým vedením země.

Předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Hrachovec.
Předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Hrachovec. | Foto: Attila Racek

13:10 - Hrachovec uvedl, že Městský soud v Praze z dokumentů zjistil, že Brožová Polednová patřila do skupiny prokurátorů, která komunistickému vedení země předložilo návrh na potrestání Horákové, projednávala také způsob vedení procesu. "Obviněná (Brožová) se podle dokumentů podílela i na verdiktu, že Horáková bude odsouzena k trestu smrti," zopakoval Hrachovec. Po vynesení rozsudku Brožová podepsala také po vynesení rozsudku dokument, který vyslovil spokojenost s procesem. „Brožová také jako jeden ze dvou prokurátorů sledovala průběh popravy," citoval z verdiktu Hrachovec.

13:05 - Předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Hrachovec zopakoval, že Polednová podle obžaloby společně s dalšími, dnes už nežijícími komunistickými prokurátory, rozhodla o vině a popravě Milady Horákové a dalších lidí v rozporu s tehdejšími zákony. O vině a trestu Horákové bylo rozhodnuto mimo soudní jednání, jednání soudu mělo tehdy jenom navodit pocit spravedlivého procesu. 

Foto: Attila Racek

 

Právě se děje

Další zprávy