Největší korupční kauza ve stavebnictví: Chyběl důkaz

Eliška Bártová Eliška Bártová
2. 6. 2008 9:44
Soud osvobodil libereckou firmu Syner
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jedna kapitola největší úplatkářské aféry ve stavebnictví skončila. Soud pro Prahu 4 zprostil obžaloby čtyři zástupce společnosti Syner.

Ti měli podle obžaloby díky úplatku 315 tisíc korun získat zakázku za 193 milionů korun na rekonstrukci gynekologického oddělení liberecké nemocnice.

Soudní líčení prokázalo, že částka byla skutečně zaplacena. Prokázat spojitost mezi platbou a získáním zakázky se však před soudem nepodařilo.

„Obžalované nelze jednoznačně uznat vinnými, protože se nabízí několik dalších variant, co se mohlo stát," uvedla soudkyně Iveta Havlíková. „Příčinná souvislost u verze úplatku chybí."

Proti verdiktu se po jeho vynesení nikdo neodvolal. Státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

V souvislosti s touto kauzou je obžalováno dalších 14 lidí z vedení stavebních společností. O jejich osudu bude soud dále rozhodovat.

Chybí souvislost

Obhájce šéfů Syneru Oldřich Filip může slavit
Obhájce šéfů Syneru Oldřich Filip může slavit | Foto: Ludvík Hradilek

Podle obžaloby měla liberecká stavební firma Syner zaplatit společnosti Tender Group Plus, která soutěž organizovala, za vítězství 315 tisíc korun.

K transakci měla majitelům firmy Petru Syrovátkovi a Jiřímu Urbanovi posloužit fiktivní firma M.W. Stav.

Čtěte více: Šéfové firmy Syner stojí před soudem. Kvůli úplatkům

Během líčení se prokázalo, že z účtu společnosti Syner skutečně odešly na účet fiktivní firmy dvě faktury dohromady ve výši 315 tisíc korun. Před soudem se také prokázalo, že fakturované práce firma nikdy neprovedla.

Peníze si pak dle svědeckých výpovědí z účtu fiktivní firmy vyzvedli lidé z Tender Group Plus /TGP/.

„Soud nepochybuje o tom, že firma MW Stav byla pouze fiktivní, sama práce neprováděla, neměla zaměstnance," uvedla po vynesení rozsudku soudkyně Iveta Havlíková. „Nicméně nelze dovodit příčinnou souvislost mezi účastí na stavbě a soutěží."

Je tedy zřejmé, že Syner zaplatil za nic neexistující firmě. Podle soudkyně se však nepodařilo prokázat, že by ony peníze byly úplatkem za vítězství ve veřejné soutěži.

Bez nátlaku

Dalším argumentem pro osvobozující verdikt byl fakt, že mezi veřejnou soutěží, kterou Syner vyhrál, a převodem peněz uběhlo 14 měsíců.

Soudkyně tak vyslyšela argumenty obhajoby, že šéf TGP Radovan Sitař neměl žádnou záruku, že by mu Syner po tak dlouhé době úplatek zaplatil.

„Logické by bylo, kdyby byl úplatek předán před konáním soutěže, či v jejím průběhu," uvedla soudkyně. „Nebylo prokázáno žádným důkazem, že by se v rámci této soutěže stalo cokoliv nekalého. Ani to, že by jednatelé či zaměstnanci Syneru byli ve spojení s Tender Group Plus, a že by proběhlo jednání o úplatku."

Podle soudkyně sehrálo také důležitou roli svědectví členů výběrové komise. Ti prý poskytli jasný důkaz, že soutěž proběhla podle pravidel, a že členové vybrali firmu Syner bez nátlaku.

Ještě není konec

Radovan Sitař je obviněn z korupce.
Radovan Sitař je obviněn z korupce. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Přestože byl verdikt soudu jasný a logický, nedal odpověď na základní otázku - proč Syner platil firmě za neprovedené práce.

„Nabízí se několik možných dějů," řekla soudkyně Havllíková. „Není vyloučeno, že si někdo ze zaměstnanců Syneru chtěl tímto zajistit přilepšení."

Obhájce Oldřich Filip v závěrečné řeči přišel i s variantou, že za celou kauzou stojí konkurenční firma.

Bez ohledu na verdikt bude muset soud rozklíčit, jakou roli v celé kauze hraje Radovan Sitař, jenž organizoval řadu výběrových řízení, a jehož lidé pro něj údajně peníze z fiktivní firmy vybírali.

Podle soudkyně nebude mít rozsudek na rozhodování v této kauze žádný vliv.

Čtěte více: Velké stavební firmy před soudem. Kvůli úplatkům

Soudkyně Havlíková totiž musí rozhodnout o vině či nevinně dalších 14 obžalovaných šéfů stavebních firem, které na účet zmiňované fiktivní firmy stejně jako Syner peníze s nejasným účelem posílaly.

Dva z obžalovaných - jednatel stavební firmy KRRO a ředitel domova důchodců, kde stavba probíhala, byli již odsouzeni na 5 a 8 let za podvod. Za vítězství v soutěži měli Sitařovi zaplatit dva miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy