Soud do noci řešil, zda politici ovlivňují vyšetřování

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 6. 2008 21:50
O výroku o justiční mafii rozhodne soud ve čtvrtek
Marie Benešová přichází k soudu
Marie Benešová přichází k soudu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krajský soud v Praze vynese už ve čtvrtek zásadní verdikt, který může naznačit, zda se v Česku vyšetřují kauzy na objednávku politiků.

Soud, jehož první dvě jednání proběhla v březnu a květnu, pokračoval toto pondělí, kdy soudce nechal jednání běžet až do půl desáté do večera. Jde o naprosto nebývalé rozhodnutí: Dosud nikdy soud neběžel ještě v pozdních večerních hodinách. Jednání trvalo bezmála osm hodin.

Tak dlouho se probírala žaloba sedmi vysokých představitelů justice, kteří žádají trest pro bývalou nejvyšší státní zástupkyni a nyní stínovou ministryni za ČSSD Marii Benešovou.

Ta je nazvala justiční mafií, která ovlivňuje případy, a obvinila je, že v kauze Čunek postupovala justice pod tlakem "vládnoucí garnitury".

Líčení tak poodkrývá zákulisí vyšetřování aféry předsedy lidové strany a nynějšího vicepremiéra.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Žalobkyně u soudu: Soudce chtěl ovlivnit kauzu Čunek

Žalobci: Poškodila nás všechny

Při posledním projednávání sporu dali tři žalobci pod přísahou Benešové v podstatě za pravdu. Pokud by lhali, vystavili by se sami trestnímu postihu.

V pondělí dostali prostor svědkové žalobců, kteří navrhovali mimo jiné výslech ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a jeho dvou náměstků. Jako svědci chtěli promluvit i sami žalobci. Zpravodajka Aktuálně.cz z místa referovala, že soudce většinu svědků a důkazů žalobě zamítl.

Kdo žaluje Benešovou?
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Kdo žaluje Benešovou?

  • Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká
  • Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera
  • Náměstek Nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský
  • Jihomoravský krajský zástupce Petr Coufal
  • Náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek
  • Jihlavský státní zástupce Arif Salichov
  • Kauza Čunek: Přehledně, jak jen to jde

Žalobci přesto věří, že při vyhrají. Ve svých závěrečných řečech zdůraznili, že je Benešová svými výroky velmi poškodila. "Z uznávané autority se stal podezřelý mafián," popsal svůj příběh místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

A Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, již si také vzala Benešová na mušku, dodala: "Její výroky o justiční mafii nepoškodily jen mě, ale celou soustavu státních zastupitelství," uvedla.

Sama Benešová popřela, že by její slova mohla mít takovou sílu. "Pověst si člověk buduje celý život. Jedna věta jedné žalované ji nemůže zničit," řekla před soudem.

Podle advokáta žalobců Petra Tomana neunesla Benešová důkazní břemeno. "Nedokázala, jak jeden každý žalobce konkrétně ovlivnil alespoň dvě kauzy. V rozhlase mluvila o ovlivňování případů - tedy v množném čísle." 

Advokát v závěrečné řeči prohlásil, že žádné ovlivňování na objednávku nebylo. "Stíhání Jiřího Čunka bylo mocensky řízené. Probíhal hon na člověka. Justice to byla schopna rozpoznat a zastavit," uvedl Toman.

S kritikou se musí počítat

Benešová má své výroky za oprávněné. A její právní zástupce Petr Hála tvrdí, že klientka nadto výroky pronesla jako ministryně stínové vlády.

Úkolem takové vlády je kritika vlády skutečné. Veřejně činné osoby musejí počítat s tím, že kritika vůči nim může být ostřejší.

Jak řekl v závěrečné řeči, Benešová jen subjektivně zhodnotila už známá fakta: "Byly to její názory, ne skutková tvrzení," poukázal na právo na svobodu projevu Benešové. "Dokázat pravdivost hodnotících výroků je z principu nemožné."

Soudce pak jednání přerušil a odročil na čtvrtek, kdy přečte rozsudek.

Tlaky na Andělovou

Při květnovém jednání soudu vypověděla pod přísahou ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, že se musela bránit tlakům, aby ve vyšetřování kauzy Čunek postupovala nestandardně.

"Byly tam snahy případ ovlivnit," řekla soudu Andělová, přičemž z výpovědi vyplynulo, že Čunkův případ se pokoušel ovlivnit především místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

V téměř tříhodinové výpovědi státní zástupkyně Andělová řekla, že měla prodloužit trestní řízení, aby vláda získala čas najít za Čunka náhradu. Tento požadavek na ni vznesl Kučera na schůzce, kde kromě Andělové a zmíněného soudce byli nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a exministr spravedlnosti Pavel Němec.

Soudce Vojtěch Cepl mladší.
Soudce Vojtěch Cepl mladší. | Foto: Ludvík Hradilek

Kučera v pondělí poprvé důrazně odmítl, že by někdy pronesl výrok o tom, že nezávislost soudů musí jít stranou politice, který mu přisoudila Andělová.

Advokát protistrany Toman označil svědectví státní zástupkyně Andělové za lež. Ostatní žalobci vysvětlovali, že byli s Andělovou přátelé, kteří se běžně scházeli. "Zlatuše Andělová neměla možnost, jak vyšetřování případu protáhnout. Bylo by nelogické se na ní v tomto obracet. Takové možnosti má především obhájce," řekla Vesecká.

U soudu jako svědek v pondělí vypovídal i českobudějovický státní zástupce Petr Dušek. Hovořil o schůzce v Táboře, kam za ním přijeli dva ze žalobců - náměstek nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský a náměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek.

Projednávali s ním možné přeložení kauzy Čunek do jižních Čech. Důvodem měla být stížnost Čunkova advokáta na podjatost orgánů v Přerově a chyby při vyšetřování. Kauza byla nakonec přeložena do Jihlavy.

Dále čtěte: 

 

Právě se děje

Další zprávy