Za první kráter ve Stromovce padlo trestní oznámení

Pavel Baroch
30. 5. 2008 11:53
Zem se propadla při hloubení tunelu Blanka
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sdružení Arnika podalo trestní oznámení za to, že se minulý týden ve vyhlášeném pražském parku Stromovka propadla při hloubení nového tunelu zem.

Podle organizace kráter jen zázrakem nezranil žádného návštěvníka parku.

"Jáma hluboká přes patnáct metrů vznikla jen pár desítek metrů od lavičky a dětské houpačky. Naštěstí se země propadla v noci. Ve dne na probořené louce sedávají desítky lidí, park navštěvují stovky obyvatel a návštěvníků města. Viníci by měli být potrestáni, ať už za svou nedbalost, nebo porušení pracovních povinností," tvrdí Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Arnika podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na spáchání trestného činu obecného ohrožení. Zároveň požádala Český báňský úřad, aby prošetřil, jestli se při stavbě autostrády centrem Prahy neporušují zákony.

Tunelový komplex Blanka, který povede pod Letnou a Stromovkou, je součástí budovaného vnitřního silničního okruhu města. Tato část autostrády od křižovatky Malovanka až do Tróje vyjde na více než dvacet miliard korun.

Nestalo se nic vážného

Podle pražského magistrátu propadlá zem ve Stromovce není nikterak závažná událost, která by například narušila harmonogram výstavby této části vnitřního pražského okruhu, který by měl být dokončen v roce 2011.

"Zemina se propadla do tunelu. Je to věc, která se stává," řekl Aktuálně.cz ředitel odboru městského investora Jiří Toman. Podle expertní skupiny, která událost ve Stromovce prověřovala, sesuv půdy zavinil i dlouhodobý déšť.

"Hodně pršelo," konstatoval Toman, podle něhož se na propadnutí půdy podepsalo i složení horniny. "Jednotlivé vrstvy horniny se daly do pohybu a nakonec se zemina propadla do jednoho tubusu tunelu," dodal Toman.

Letná se proměňuje. Výjezd z tunelu Blanka je už zřetelný. Pohled směrem na Chrám sv. Víta.
Letná se proměňuje. Výjezd z tunelu Blanka je už zřetelný. Pohled směrem na Chrám sv. Víta. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Je to mimořádně závažné

Výroky vysokého úředníka pražského magistrátu pobouřilo sdružení Arnika, které patří mezi největší kritiky stavby tunelového komplexu.

"Vedoucí pracovníci magistrátu si zřejmě vůbec neuvědomují, že tunel se nachází pod hojně navštěvovaným městským parkem. V takovém prostředí je podobná nehoda mimořádně závažná," poznamenal Jan Losenický, mluvčí sdružení Arnika.

Nevládní organizace dlouhodobě poukazují na možný negativní dopad nové autostrády. Stavba nikdy neprošla expertním posouzením podle vlivu na životní prostředí. Kritici vyčítají projektu například to, že nová dálnice, která vzniká na dohled od chrámu svatého Víta, přivede do centra města další tisíce automobilů a zhorší kvalitu života.

Magistrát ovšem trvá na tom, že nová široká silnice pomůže vyčistit vzduch, který v hlavním městě patří právě kvůli husté automobilové dopravě k nejvíce špinavým v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy