Poplatky u lékaře plaťte dál, vzkázali lidem soudci

Tomáš Fránek
28. 5. 2008 11:20
Ústavní soud velmi těsně regulační poplatky nezrušil
Ústavní soudci naslouchají zpravodajovi, který čte jejich nález
Ústavní soudci naslouchají zpravodajovi, který čte jejich nález | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Mnohaměsíční boj o to, zda lidé musí platit za návštěvu lékaře, vydaný recept či pobyt v nemocnici, prozatím skončil. Ústavní soud ve středu konečně zveřejnil, jak soudci rozhodli o regulačních poplatcích.

Budou se platit dál.

Rozhodnutí bylo velmi těsné: Sedm soudců si vyhradilo odlišné stanovisko, rozhodl tak jediný hlas.

Nejsme aktivisté

Soudci ponechali poplatky zejména proto, že se podle svých slov odmítli stát aktivisty a ovlivňovat věci, které primárně patří politikům. "Je především úkolem politických stran a pravomocí zákonodárce, aby stanovil tyto rámce. My máme posuzovat jen případnou protiústavnost," uvedl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

A to se podle soudců nestalo: "Ústavní práva překročena nebyla," řekl Balík.

Soudci připomněli, že právo na bezplatnou zdravotní péči bylo poprvé zakotveno ve stalinistickém Sovětském svazu, v Československu ji prosadili do ústavy komunisté v roce 1948.

Podle ústavních soudců není právo na bezplatnou péči deklarováno ve velké části státu Evropy. Soudci připomněli i rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který rozhodl, že ne všechna lékařské péče je bezplatná.

Platit a vybírat se musí

Soudci podle nálezu nemají za prokázané, že by poplatky vedly ke zhoršené péče. "Soud neshledal, že by poplatky měly rdousící efekt, že by omezovaly zdravotní péči," stojí v rozkladu soudců.

V něm rovněž uvedli, že v pořádku jsou i pokuty pro zdravotnická zařízení, které poplatky nechtějí vybírat. Podle soudců je to srovnatelné s porušením pravidel hospodářské soutěže.

Politika politikům

Sociální demokraté, kteří o zrušení usilovali, se mají podle ústavních soudců pokusit poplatky smazat v politické soutěži v parlamentu. Nikoli u soudu. 

"Posoudit ekonomickou a sociální vhodnost je na politicích," uvedl Balík.

A dále: "Bude na zákonodárcích, aby vyhodnotili, jak se poplatky dotýkají jednotlivých skupin lidí. Z toho musí zákonodárce vyvodit potřebná opatření."

Dvakrát odložený verdikt

Soud se k rozhodnutí dlouho odhodlával, soudci nebyli jednotní a nemohli se dohodnout.

K výslechu si vůbec poprvé pozvali českého premiéra. Svoje stanovisko tak musel soudcům vysvětlovat premiér Mirek Topolánek, kterého soudci vyslýchali společně s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. I po tomto výslechu však rozhodnutí, jak s platbami dál, odložili.

Předseda soudu Pavel Rychetský se nijak netajil s tím, že je opět v opozici s názorem svého "úřadu". Nakonec o nezrušení rozhodl jediný hlas.

Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně.
Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Sledovali jsme online, jak politici vypovídali o poplatcích před Ústavním soudem
Rychetský zase nesouhlasí s verdiktem svého soudu

Změny budou

Dílčím změny ovšem platby za lékařskou péči stejně čekají a po rozhodnutí soudu už politikům nic nebrání v tom, aby o nich začali jednat. Doposud totiž říkali: Nemá smysl cokoli chystat, dokud nevíme, jak rozhodne Ústavní soud.

Ministr Tomáš Julínek ovšem třeba řekl, že nebude proti tomu, aby poplatky neplatily děti do tří let. Další výjimky už nechce.

Poslanecká sněmovna bude nadto v příštím týdnu projednávat návrh sociálních demokratů na úplné zrušení poplatků. Sociální demokraté mají navíc připravený kompromis, na který by mohli přistoupit i někteří lidovci a zelení. Podle něj by poplatky neměly platit děti do 18 let.

Třetí návrh připravila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Ta chce od placení osvobodit novorozence a jejich matky.

 

Právě se děje

Další zprávy