Budou lidé platit u lékaře? Soud vynese konečný verdikt

Tomáš Fránek
27. 5. 2008 23:35
Reformu jako celek zřejmě soud nezruší
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ve středu dopoledne už bude definitivně jasno, zda lidé budou dál u lékařů, v nemocnicích i lékárnách platit poplatky.

Ústavní soudci totiž vynesou svůj nejočekávanější a dvakrát odložený verdikt o poplatcích u lékaře a celé zdravotnické části reformy připravené ministrem Tomášem Julínkem.

Verdikt je zatím přísně tajený, svoje nálezy soudci nikdy nezveřejňují a nekomentují před tím, než je oficiálně vyhlásí.

Těsné hlasování?

Jisté je s největší pravděpodobností zatím jedno - poměr hlasů pro a proti ústavnosti zdravotnické reformy nebo jejích částí, jako jsou poplatky či stanovování cen léků, bude těsný, o konečné podobě nálezu rozhodne jeden nebo dva hlasy.

To už několikrát naznačil i předseda soudu Pavel Rychetský. "Zhruba od druhé poloviny minulého roku se případy, kdy je soud značně rozdělen, dalo by se říci na dvě téměř stejné poloviny, začínají množit," řekl Rychetský.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Rychetský zase nesouhlasí s verdiktem svého soudu

Co se tak dá očekávat? Je velmi pravděpodobné, že i přes kritický postoj k tomu, jak vláda zákony prosadila, nezruší celou zdravotnickou část reformy. Soudci už totiž nezrušili kvůli způsobu, jakým ji vláda prosadila, daňovou a ani sociální část reformy.

Ve hře jsou tak dvě varianty - soudci zjistili podobně jako v případě sociálních reforem a nemocenské, že není v pořádku některá část reformních kroků (poplatky, stanovování cen léků) a tu zruší.

Nebo návrh sociálních demokratů, kteří stížnost na reformu poslali už v říjnu loňského roku, zamítnou a poplatky se budou platit dál. Taková varianta je podle informací deníku Aktuálně.cz pravděpodobnější, vzhledem k těsnému rozložení sil mezi ústavními soudci ale ne úplně jistá.

23:25 Chvíle vrcholného soustředění.
23:25 Chvíle vrcholného soustředění. | Foto: Ludvík Hradilek
Nepřehlédněte:
O co jde ve sporu o poplatky u Ústavního soudu?

První výslech premiéra

Kvůli zdravotnickým reformám už padla u Ústavního soudu některá tabu. Vůbec poprvé totiž ústavní soudci vyslýchali českého premiéra.

Svoje stanovisko tak musel soudcům vysvětlovat premiér Mirek Topolánek, kterého soudci vyslýchali společně s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně.
Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Sledovali jsme online, jak politici vypovídali o poplatcích před Ústavním soudem

Kritici zdravotnických reforem upozorňují na článek listiny základních práv a svobod, podle kterého "občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon".

Podle vlády jsou reformy v souladu s ústavou a prospěly jak pacientům, tak hospodářství.

rentgenové oddělení
rentgenové oddělení | Foto: Jan Langer
Čtěte více:
České poplatky u lékaře jsou nejtvrdší v Evropě

Verdikt ústavních soudců nebude podstatný jenom pro lidi navštěvující lékaře, ale i pro vládní politiky. Ti čekají na verdikt soudců, aby se mohli definitivně dohodnout, komu placení poplatků zruší.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta je ministerstvo ochotné zrušit poplatky u malých dětí do tří let.

U důchodců ministerstvo zdravotnictví o zrušení poplatků neuvažuje. Tvoří totiž většinu pacientů a podle Cikrta by systém po vyjmutí tak veliké skupiny obyvatel ztratil smysl.

Koaliční zdravotní komise se zatím shodla, že poplatky by neměli platit dárci orgánů, stejně jako už je neplatí dárci krve, a lidé v sociálních ústavech bez prostředků a ti, kteří jsou v ústavu z rozhodnutí soudu.

Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali.
Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zásadní změna v poplatcích nebude. Experti se nedohodli
 

Právě se děje

Další zprávy