Důchodce se jmenoval vůdcem, ženy mu otročily 20 let

Lenka Smyčková
27. 5. 2008 14:13
Policie muže z Brna obvinila z násilí a obchodu s lidmi

Brno - Hnutí Grálu v Brně má znovu potíže. Jen tři týdny před začátkem soudu v kauze Kuřim brněnští policisté odhalili novinářům nový šokující případ, který dávají do souvislosti právě s Hnutím Grálu.

Skupina pěti vyznavaček učení Hnutí Grálu v důchodovém věku se ve jménu víry nechala vykořisťovat čtyřiasedmdesátiletým Brňanem, který se pasoval do role jejich duchovního vůdce.

Žily s ním a jeho ženou ve společné domácnosti, odevzdávaly mu důchody, posléze na něj nechaly přepsat své byty a domy.

"V některých případech se takto ženy nechaly zneužívat i dvacet let," uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Stavěly dům, pracovaly ve vinohradu

To, co se děje v podivné domácnosti, vyšlo najevo teprve ve chvíli, kdy jedna ze seniorek onemocněla a vyhledala lékařskou pomoc. Když vše prasklo, muž jí dokonce vrátil její dům.

Důchodkyně vůdci "pomáhaly" se stavbou třípatrového domu, pracovaly taky na vůdcově vinohradu na jihu Moravy.

Po celých dvacet let policisté o vykořisťování neměli tušení. "Sousedům částečně zřejmě bylo chování skupiny podezřelé, na druhé straně si nevšimli, že tam dochází k něčemu, co se dá označit za domácí násilí," vysvětlil Malášek.

Právě z trestných činů domácího násilí a obchodování s lidmi je teď obviněný vůdce skupiny. Ženy měl údajně jejich vůdce trestat hlady, byly podvyživené.

Vrchní soud v Olomouci v uplynulých dnech rozhodoval, zda případ bude řešit městský nebo rovnou krajský soud. Podle informací Aktuálně.cz už je rozhodnuto a půl roku starý případ, který dosud policisté tajili, může konečně k soudu.

Kde budou důchodce soudit, zatím Vrchní soud nezveřejnil. "Rozhodnutí musí nejprve dostat všechny strany, do té doby je neveřejné," řekl tiskový mluvčí Vrchního soudu v Olomouci  Petr Angyalossy. "Zítra spis odešleme zpátky do Brna."

Hnutí Grálu má v Česku přes tisíc stoupenců. Jeho smýšlením byli údajně ovlivněni i lidé obžalovaní v kauze týraných dětí z Kuřimi. Hnutí Grálu se od kauzy distancovalo. Opakovaně označilo jednání svých bývalých příznivců za jejich soukromé selhání.

 

Právě se děje

Další zprávy