Stížnost na radar NATO u Slavkova definitivně zamítnuta

Tomáš Fránek
15. 5. 2008 13:20
Poslední možností obrany je ústavní stížnost

Brno - Odpůrci výstavby radaru NATO v blízkosti slavkovského bojiště prohráli poslední bitvu, která ještě mohla fungování radaru ovlivnit.

Nejvyšší správní soud totiž zamítl stížnost obce obce Hostěrádky-Rešov na Vyškovsku, která chtěla, aby námitky obce neřešil jenom stavební úřad, ale také civilní soud.

Podle Nejvyššího správního soudu však bylo rozhodnutí o radaru v kompetenci úřadu.

Vedení Hostěrádek-Rešova zastupovalo ve sporu  obce v okolí slavkovského bojiště. Ti tvrdí, že místní samosprávy by měly hájit duchovní rozměr pietního místa. V bitvě tří císařů v roce 1805 zahynulo u Slavkova asi 27 000 lidí.

Poslední možností, jak ještě verdikt soudu zvrátit, je ústavní stížnost.

Rozhodl úřad

Armáda dostavěla radar za půl miliardy korun loni v prosinci. Měl by monitorovat letový provoz nad územím celé Moravy.

Na stejném místě byly od 50. let minulého století tři vysílače sovětského původu. Nový radar je ale mnohem větší. Je 30 metrů vysoký a kopule má v průměru 18 metrů.

Proti stavbě radaru protestovali členové napoleonských klubů.

Na pohřebišti se nestaví

Ti tvrdí, že armáda výstavbou radaru narušila pietu slavkovského bojiště, které je hromadným hrobem padlých vojáků.

"Stavbu radaru nikdo s občany neprojednával. Stojí uprostřed zóny, v níž obyvatelé nesmí mít ani plastová okna, aby nenarušili krajinný ráz," řekl už dříve  Miroslav Jandora z organizace Projekt Austerlitz.

S protesty neuspěli ani u úřadů ani u soudů. Podle armády je výstavba radaru v blízkosti slavkovského bojiště nejvýhodnější.

Bitva u Slavkova patří k nejznámějším vojenským konfliktům. V prosinci 1805 v ní armáda císaře Napoleona porazila vojksa rakouského císaře a ruského cara.

 

Právě se děje

Další zprávy