Kulínský zneužíval sboristky, do vězení nepůjde

Jiří Máslo, spolupracovník Aktuálně.cz
23. 4. 2008 21:40
Soud ho potrestal třemi roky podmíněně
Bohumil Kulínský odchází od soudu v Hradci Králové
Bohumil Kulínský odchází od soudu v Hradci Králové | Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové - Soud uznal Bohumila Kulínského vinným v kauze zneužívání sboristek Bambini di Praga. Uložil mu za to podmíněný trest tři roky vězení s odkladem na pět let.

Podle Krajského soudu v Hradci Králové se podařilo prokázat, že skutečně pohlavně zneužíval nedospělé sboristky a s některými dokonce i souložil. A to přesto, že jim ještě nebylo ani 15 let.

Soud také rozhodl, že Kulínský nesmí deset let pracovat s dětmi mladšími 18 let.

Proti rozsudku se na místě odvolali Kulínského obhájce Tomáš Sokol i státní zástupce.

Soud Kulínského v minulosti už dvakrát osvobodil. Nadřízený Vrchní soud v Praze ale rozsudky zrušil, protože mu vadilo, že se týkaly pouze dvou nejvážnějších případů.

Obžaloba doufala už před dnešním verdiktem, že má šanci Kulínského usvědčit.

"Teď je situace jiná," říká státní zástupce Jan Bohutínský. "Soud poprvé pracuje se všemi důkazy svědčícími o vině sbormistra. Poprvé vyslechl i všechny svědky a poškozené, kteří mohli popsat fungování sboru i chování sbormistra."

Proti Kulínskému vypovídaly během posledního procesu dívky, kterým bylo v době členství ve sboru třeba jen 12 let. Líčily návštěvy sauny, kam musely chodit nahé a sbormistr je kropil hadicí.

Mluvily o jeho nočních návštěvách na pokojích, kde je osahával. Některé přiznaly, že se nebránily a chování šéfa sboru trpěly. "Byl na nás velmi tvrdý a tohle byl signál, že nás má asi rád," vyprávěly u soudu.

"Pokud jde o pohlavní styk, pak Kulínský zneužil celkem šest děvčat mladších osmnácti let. Souložil dokonce i se třemi, kterým ještě nebylo ani patnáct," dodává státní zástupce Bohutínský.

Dále čtěte:

Sbormistr: Jen dospělé

Kulínský však všechna obvinění odmítá. V některých případech sice přiznává milenecký vztah s některou ze sboristek, údajně však byly už dospělé.

Další část obžaloby mluví o tom, že Kulínský byl vůči sboristkám v pozici "pedagoga", který měl nad nimi dozor.

"V takovém případě nelze připustit, aby s nimi měl intimní kontakty," říká žalobce Jan Bohutínský.

"Zneužil důvěry dívek, které mu byly svěřeny k dozoru a zasahoval do jejich pohlavního rozvoje. U dvou znalci zjistili těžkou újmu na zdraví," dodal.

Advokát Tomáš Sokol žádá pro svého klienta Bohumila Kulínského zproštění obžaloby. Odmítá, že by sbormistr byl v pozici osoby vykonávající jakýkoliv dozor.

"Byl jen uměleckým vedoucím a neměl za úkol je hlídat. K osahávání nebo pohlavnímu styku nikdy nedošlo," míní obhájce Sokol.

"A pokud ano, neexistují důkazy. Svědkyně, jež to popisují, jsou totiž nevěrohodné. Tam, kde lze jejich výpovědi konfrontovat s realitou, se ukazuje, že viditelně lžou," argumentuje advokát.

Hlavní důkaz? Svědectví

Žalobce naopak na svědeckých výpovědích staví: "Hlavním důkazem jsou výpovědi poškozených. Na věrohodnost dvou, kterým obžalovaný způsobil těžkou újmu na zdraví, jsme dokonce nechali vypracovat znalecké posudky."

Jelikož k trestné činnosti, ze které je Kulínský obžalován, docházelo v prostředí dětského pěveckého sboru, žalobce chce mít jistotu, že nic podobného nezopakuje.

"Kromě 8,5letého trestu vězení by měl Kulínský dostat i zákaz činnosti. Ten spočívá v zákazu pedagogické a umělecké práce s osobami mladšími 18 let. To vše na dobu deseti roků," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy