Ústavní soud o reformě: Hovorka se vyslýchat nebude

Tomáš Fránek
23. 4. 2008 11:33
Autor změn, ministr Nečas, soud ostře kritizuje
Jednání Ústavního soudu v Brně
Jednání Ústavního soudu v Brně | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ústavní soud jedná o další části reforem, které prosadil Topolánkův kabinet. Soudci dostali na stůl stížnost na tu část reformy, která upravuje sociální oblast.

Už dříve zamítli výhrady k daňové reformě. Minulý týden pak jednali o změnách ve zdravotnictví a verdikt odložili na neurčito.

Nyní jde o zákony, které život lidí ovlivnily víc než poplatky ve zdravotnictví. Reforma v sociální oblasti totiž omezila vyplácení sociálních dávek, byly také sníženy dávky nemocenské. Po reformě je nižší i porodné nebo rodičovský příspěvek.

Ústavní soud reformy v sociální oblasti posuzuje jenom pár dnů poté, co některé z nich ostře kritizoval ministr práce a sociálních věci Petr Nečas - právě on sociální reformy připravoval.

Nečas zaútočil

Nečas reagoval na veřejné jednání o zdravotnických poplatcích a vystupování předsedy soudu Pavla Rychetského, místopředsedkyně Wagnerové a soudce Jiřího Nykodýma označil za "absolutní politizaci práce Ústavního soudu". Z úst soudců podle něho nezazněly "ústavněprávní argumenty", ale politická prohlášení.

Soudci to odmítli komentovat. "Tvrzení pana Nečase není hodno žádné odpovědi," reagoval Rychetský. Dnes při jednání soudu dotazy kladou znovu stejní soudci, které Nečas kritizoval - Wagnerova a Nykodým. Ty se zajímaly o placení nemocenské a sociální dávky.

Šéf komunistů Vojtěch Filip navrhl, aby soud vyslech lidoveckého poslance Ludvíka Hovorku. Ten měl podle Filipa dosvědčit nátlak na poslance, aby pro změny hlasovali. Soud ale rozhodl, že poslance vyslechnout nechce.

Vyslýchat se asi nebude

U projednávání sociálních zákonů se nečeká takový dramatický průběh jako u zdravotnických poplatků. Rozhodnutí by tak mohlo padnout už ve středu.

Ústavní soudci tak znovu budou především posuzovat, zda reformní zákony byly přijaty v souladu s ústavou a zda nešlo o takzvané přílepky k nesouvisejícím zákonům.

"Nečeká se, že by sociální zákony měly soudce rozdělit jako zdravotní poplatky, výsledek by měl být jednoznačnější," řekl zdroj z ústavního soudu, podle kterého je pravděpodobnější že podobně jako daňové zákony tato část reformy zůstane v platnosti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy