Jsou poplatky protiústavní? Soudci rozhodnutí odročili

Tomáš Fránek
16. 4. 2008 11:55
Rozhodování o placení u lékaře jsme sledovali online
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu.
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ani tříhodinové jednání Ústavního soudu nepřineslo rozhodnutí, zda jsou poplatky ve zdravotnictví v souladu s českou ústavou.

Ústavní soud po výslechu svědků odložil své rozhodnutí o poplatcích na neurčito.

Soudci vyslechli naživo argumenty premiéra Mirka Toplánka, jeho výpověď trvala necelou hodinu. Po něm odpovídal stejnou dobu na dotazy soudců ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V historii soudu jde o ojedinělý krok.

Ústavní soudci se stejně jako po prvním jednání podle zdrojů ze soudu stále nemohou shodnout na většinovém názoru.

Čtěte více: Boj o poplatky: Před ústavní soudce jde premiér

O tom, zda se poplatky zruší, nebo ne, tak bude rozhodovat každý hlas. Pro zrušení zákona je potřebných devět hlasů a taková většina podle informací Aktuálně.cz zatím mezi ústavními soudci není.

Ale zároveň stále platí to, že pokud ústavní soudci něco ze všech reforem Toplánkovy vlády zruší, budou to právě kroky ve zdravotnictví.

Přečtěte si: České poplatky u lékaře jsou nejtvrdší v Evropě

Jednání soudu sleduje deník Aktuálně.cz online:

11:55 - Ústavní soud odročil rozhodnutí o poplatcích ve zdravotnictví na neurčito. Žádný termín nestanovil.

11:45 - Závěrečné řeči trvají už 45 minut, to je neobvyklá délka. Na podstatě sporu ani dlouhé řeči politiků ale nic nemění, odpůrci zákona navrhují zdravotnické zákony zrušit, zástupci vládní koalice chtějí návrh odmítnout.

11:15 - Poslanec Michal Hašek ve svém závěrečné řeči upozornil na dopady poplatků na konkrétních případech: vojáka zraněného v Afghánistánu, za kterého platí poplatky stát, azylantů, kteří si nemají možnost vydělat a poplatky platit musí, a také lidí v sociálních ústavech.

11:00 - Výslech Julínka po hodině končí, nikdo už nenavrhuje další důkazy.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vpravo) při výslechu svědků.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vpravo) při výslechu svědků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

10:50 - Zajímavé je, že většinu otázek Julínkovi položili soudci, kteří se v minulosti angažovali v politice: Rychetský byl vysokým politikem sociální demokracie, Miloslav Výborný i Ivana Janů se angažovali v KDU-ČSL. Pokud se týká poměru mezi soudci, které jmenoval ještě Václav Havel a které jeho nástupce Václav Klaus, byl poměr dotazů vyrovnaný.

10:43 - "Kdy uděláte analýzu poplatků a jaké důsledky z ní hodláte vyvodit," ptal se soudce Miloslav Výborný. Julínek uvedl, že analýzy se už dělají, první jasné výsledky budou za půl roku. Ani tato odpověď Výborného neuspokojila. ,,Jde mi o to, jaké důsledky z toho v rámci dopadu na různé skupiny chcete vyvodit," ptal se znovu.

10:36 - Ostré otázky ústavní soudců pokračují. "To, že pacient v nemocnici dostane stravu, vypere se mu prádlo, je to poskytování zdravotní péče? Jaký je rozdíl mezi poskytnutím oběda v nemocnici a v restauraci? Je péčí cesta pacienta tramvají za lékařem?" ptal se soudce Stanislav Balík. Soudkyně Ivana Janů zase chtěla vědět, jaká část poplatků zůstává ziskem lékárníkům. ,,Žádná," odpověděl Julínek.

10:27 - Soudkyně Eliška Wágnerová se zeptala Julínka, jestli existuje analýza dopadu poplatků na všechny skupiny obyvatel. Odpověď Julínka ale Wagnerovou neuspokojila a chtěla Julínka přerušit. "Nechte mě to dokončit," řekl Julínek, podle kterého se analýza nedělala. "Nebyla možná," řekl Julínek.

Svědek premiér Mirek Topolánek (uprostřed) během výpovědi u Ústavního soudu.
Svědek premiér Mirek Topolánek (uprostřed) během výpovědi u Ústavního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Dostala jsem dopis, kdy rodina za onemocnění svého dítěte zaplatila za víkend zaplatila tisíc korun. Co když se ale rodina dostane právě díky poplatkům do hmotné nouze, vyjde sociální pomoc takové rodině levněji?" ptala se Eliška Wágnerová. Na poslanci Haškovi je viditelné, že mu ostré otázky na Julínka a nejisté minstrovy odpovědi dělají radost.

10:20 - Soudce Nykodým vyvrací Julínkův názor na to, že podobně jako v Česku je bezplatná péče upravena v ústavách dalších zemích, kde lidé platí poplatky. "Já vás ujišťuji, že v žádném z těchto zemí to v ústavě takto není," řekl Nykodým.

10:17 - Ústavní soudci tlačí Julínka ke konkrétním odpovědím. "A za co bere 30 korunový poplatek zdravotnické zařízení nebo lékař," ptá se ústavní soudce Jiří Nykodým. Ten svoji otázku musel zopakovat několikrát, Julínek mu ale stejně jasně neodpověděl. ,,To je váš výklad Ústavy," odpověděl Julínek. Soudkyně Wagnerova uvedla, že Julínek nemá pravdu v tom, že placení poplatku v Česku vychází ze zkušeností ze zahraničí.

10:06 - "Jaký je tady regulační účinek, když lékař usoudí, že pacient prostě lék potřebuje? To má pacient ten recept spálit?" ptá se dál Rychetský. Viditelně nejistý Julínek se brání tím, že lidé účelově chodí k lékařům, aby jim napsali léky.

10:05 - Při odpovědích Julínka se ozývá z publika smích, někteří lidé kroutí udiveně hlavami. Rychetský znovu vyzval Julínka, aby mu odpověděl na otázku. Předseda soudu už při otázkách Julínkovi zvyšuje hlas, je na něm viditelně vidět, že se mu Julínkovy odpovědi  nelíbí. ,,Poplatky tvoří pouze osm procent výdajů ve zdravotnictví," bránil se Julínek.

Premiér Topolánek si krátil čas před výpovědí u soudu četbou o jihomoravských okurkách. Stejnou publikaci měl v jednací síni také náměstek ministra zdravotnictví Tomáš Cikr, který dodal, že pro někoho to může být u soudu okurková sezóna.
Premiér Topolánek si krátil čas před výpovědí u soudu četbou o jihomoravských okurkách. Stejnou publikaci měl v jednací síni také náměstek ministra zdravotnictví Tomáš Cikr, který dodal, že pro někoho to může být u soudu okurková sezóna. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

9:56 - Výslech Tomáše Julínka začal otázkami předseda soudu Rychetský. ,,Jaký účel má denní poplatek při pobytu v nemocnici," zeptal se Rychetský. Julínek zopakoval, že poplatky mají sloužit k regulaci zdravotní péče. ,,Je to také psychologický efekt, aby si lidé rozmysleli, zda péči opravdu potřebují," uvedl Julínek. Rychetský se ale zeptal, jaký regulační účinek mají poplatky na lidí v komatu nebo na novorozence v inkubátoru. ,,Poplatky mají preventivní účinek na všechny," řekl Julínek.

9:51 - Výslech Topolánka skončil po necelé hodině, Topolánek odjíždí do Prahy na jednání vlády. Odpovídat na dotazy začíná ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

9:48 - Šéf sociálnědmokratických poslanců Michal Hašek upozornil na stanovisko ministerstva vnitra, které před schválením reformy chtělo, aby se poplatky netýkaly dětí do 15 let. Změna neprošla a rodiče dnes za děti platit musejí. "Bylo to vypořádáno koaličním jednáním. Zvýšili jsme slevy na dani na dítě," odmítá rezolutně Topolánek. Rychetský upozornil, že Hašek nemá klást otázky na to, jak hlasoval Topolánek jako poslanec. ,,Omlouvám, už takové otázky raději premiérovi klást nebudu," uvedl Hašek.

9:38 - Ústavní soudci sledují slovní přestřelku mezi Mirkem Topolánkem a šéfem poslanců sociální demokracie Michalem Haškem. ,,Klaďte otázky," musel Haška upozornit předseda soudu Rychetský. Podle Haška měla řada ministerstev výhrady k přijetí reforem. Topolánek zase zaútočil na počínání bývalých sociálnědemokratických vlád. Na některé otázky Haška Topolánek odmítl odpovídat, kroutil hlavou a s úsměvem se obracel na Julínka. "Vzhledem k tomu, že jste neseděl v žádné vládě, tak nevíte, jak postupuje vláda. Vy politizujete Ústavní soud," řekl Topolánek.

9:28 - Topolánek uvedl, že reforma včetně poplatků ve zdravotnictví naplňuje ústavou zaručené právo na ochranu zdraví narušené v minulosti sociálně demokratickými vládami. ,,Je to velmi sociální zákon, ne socialistický," řekl Topolánek. Rychetský znovu Topolánka upozornil, že neodpovídá na otázky, které mu kladou ústavní soudci. ,,Jak má postupovat pacient, když přečerpá pětitisícový limit, má platit dál?" zeptal se Rychetský. Na to ale Topolánek neodpověděl, soud se podle něj má na to zeptat ministra Julínka.

Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně.
Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

9:24 - Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová se zeptala na zavedení třiceti- až devadesátikorunových poplatků u lékaře. Podle Topolánka jde o zamezení plýtvání ve zdravotnictví. Wagnerová nebyla s odpovědí spokojena. ,,Dál vás už nebudu trápit," řekla Topolánkovi.

9:18 - Předseda soudu Pavel Rychetský se premiéra Topolánka zeptal, proč navrhl pozměňovací návrhy na 37 stranách. ,,Jako poslanec mohu ve druhém čtení podávat jakékoliv pozměňovací návrhy. Chtěl jsem zlepšit kvalitu zákona. Je to normální postup," řekl Topolánek. Podle něj to bylo standardní, šlo o stabilizaci veřejných rozpočtů. ,,Nevidím na tom nic protiústavního," řekl Topolánek. Rychetský ale uvedl, že Ústavní soud už dříve rozhodl, že ceny léčiv se nesmí stanovovat vyhláškou. "Věděl jste v době svého návrhu o tomto nálezu," ptal se Rychetský. Podle Topolánka ale právě jeho návrh rozhodnutí ústavních soudců respektoval.

9:03 - Jednání bylo zahájeno, předseda soudu Pavel Rychetský čte návrh sociálních demokratů na to, aby bylo rozšířeno dokazování o zvukové záznamy z jednání vlády, to soud zamítl. Stejně tak rozhodl, že nepovažuje za nutné vyslechnout zástupce Svazu pacientů, Jednání začne svědectvím Mirka Topolánka.

8:52 - Do sálu dorazil premiér Mirek Topolánek.

8:47 - Ochranka přestala veřejnost na jednání pouštět, poprvé v historii Ústavního soudu je vyprodáno, lidé obsadí všechna místa v sále.

8:37 - O jednání je mimořádný zájem, už pulhodinu před začátkem je sál sněmovny, kde se jednání uskuteční, už je skoro plný, což je hodně neobyvyklé, na registraci na jednání se stojí dlouhé fronty.

 

Právě se děje

Další zprávy