Stav jednání soudu je možné zjistit na internetu

ves
7. 4. 2008 16:55
Pospíšil spustil službu Infosoud
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stav soudního jednání u okresního soudů si ode dneška každý může najít na intertnetu. Stačí znát příslušný okresní soud a spisovou značku.

Ostrý start služby Infosoud dnes zahájil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "Tato služba zpřístupňuje účastníkovi řízení informace o průběhu jeho vlastního sporu prostřednictvím internetu. Lidem ušetří čas při zjišťování těchto údajů a zároveň se sníží zatíženost kanceláří soudů, protože ubude například počet telefonických dotazů o postupu řízení," říká ministr Pospíšil.

Na internetu nejsou žádné soukromé informace. Dá se tam ale například zjistit, jestli soud už vydal rozhodnutí, zda se některá ze stran odvolala a podobně.

K systému se zanedlouho připojí kromě okresních i krajské soudy. Možnost informovat se rychle prostřednictvím stránky www.justice.cz/ mají účastníci občanskoprávních sporů, trestních věcí i dědických řízení.

Infosoud je jednou z částí plánu eJustice. Tam mimo jiné patří i ePodatelna či insolvenční rejstřík, které už jsou v provozu.

"Mým záměrem a především přáním byla vždy co nejvyšší otevřenost justice. Jsem proto rád, že právě projekt eJustice je nastaven tak, aby zajistil maximální informovanost a dostupnost občanům České republiky," dodává Pospíšil.

Ministerstvo má v plánu na internetu spustit i elektronický platební rozkaz a zveřejňování informací stanovených zákonem prostřednictvím elektronické úřední desky.

 

Právě se děje

Další zprávy