Soud potvrdil, že mladí komunisté mají být zrušeni

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 3. 2008 13:47
Městský soud potvrdil rozhodnutí úřadů
Není to náhodou trestné už dnes? Čím se liší symbol hákového kříže od srpu s kladivem?
Není to náhodou trestné už dnes? Čím se liší symbol hákového kříže od srpu s kladivem? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Komunistický svaz mládeže neuspěl se soudní žalobou na postup úřadů, které tuto organizaci zrušily.

Ministerstvo vnitra rozpustilo občanské sdružení Komunistický svaz mládeže (KSM) v roce 2006 kvůli výzvám ke znárodňování.

V programu KSM se uvádí, že se mladí komunisté budou snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským.

Co stálo v programu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co stálo v programu

  • KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu, jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem.
  • Tuto snahu vyjadřuje název organizace, kde je pojem komunistický chápán jako označení vize budoucí, vysoce organizované beztřídní společnosti, kde je vláda nad lidmi vystřídána svobodnou správou věcí a řízením výrobních procesů, kde všestranný a svobodný rozvoj každého jednotlivce je základem pro svobodný rozvoj všech.
  • V takové společnosti již život člověka nebude zajišťován na úkor jiných lidí, ani na úkor životního prostředí.

"Ochrana soukromého vlastnictví je podstatnou náležitostí demokratického státu," uvedla dnes v odůvodnění verdiktu soudkyně Naděžda Řeháková.

Soudní senát vyhověl argumentům ministerstva, podle kterých není možné oddělit soukromé vlastnictví a vlastnictví výrobních prostředků. "Ústava zaručuje právo vlastnit majetek bez ohledu na jeho formy či vlastníka. Navíc je tady i souvislost s právem na svobodné podnikání," uvedl soud.

Mladí komunisté oponovali, že fungují v souladu s ústavou a ministerstvo svým rozhodnutím kriminalizuje základy samotného marxismu.

"Ministerstvo udělalo chybu. My jsme zákon neporušili, ani jsme k tomu nevyzývali," uvedl předseda svazu Milan Krajča. Podle právníka svazu Čestmíra Kubáta i současná ústava umožňuje vyvlastňování zákonnou cestou. "Soukromé vlastnictví není právní pojem. Vyvlastňováním je v podstatě i zpřísnění stavebního zákona. Můžete vlastnit třeba les, ale nemůžete si s ním dělat co chcete," vysvětloval před soudem Kubát. 

Rozhodnutí je pravomocné, ale KSM podají ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.

Co bude nyní šest set členů svazu dělat není zatím jasné. "Diskutujeme o tom," řekl stručně Krajča. Založit novou politickou stranu ale mladí komunisté nechtějí. Sympatizují s KSČM a mnoho členů má i její stranickou legitimaci.

Program je mírnější, přesto vnitru vadil

Původně byla v prohlášení uvedena ještě ostřejší formulace o revolučním svržení kapitalismu, tu radili z programu odstranit i právníci KSČM.

Loni na jaře ji nahradila současná mírnější pasáž. Ani ta ale podle ministerstva není v souladu se zákony.

Aktivitami KSM se zabývala i Bezpečnostní informační služba (BIS), která ji v roce 2003 řadila mezi levicově extremistická sdružení.

"Příkladem mohou být zejména mladí lidé z KSM, kteří zastávají většinou rigidní ideologické postoje. V jejich prostředí vznikly veřejně publikované apely ke zvýšení revolučnosti KSČM," uvedla BIS.

Dále čtěte:
Mladí komunisté: Děláme to z přesvědčení
Ministerstvo vnitra zakázalo mladé komunisty
Mladí komunisté neskončí, dostali odklad
Mladí komunisté protestují proti zákazu

 

Právě se děje

Další zprávy