Naznačila politickou korupci v soudnictví. Jde k soudu

Redakce DOM
16. 3. 2008 21:30
Bývalá šéfka státních zástupců Benešová čelí žalobě

Praha - Středočeský krajský soud bude v pondělí projednávat žalobu na bývalou nejvyšší státní zástupkyni a stínovou ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešovou.

Podalo ji na ni sedm vysokých představitelů české justice, v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou, uvedla Česká televize.

Jde o reakci na prohlášení Benešové, která v rozhvoru pro ČRo1 - Radiožurnál řekla, že jsou součástí justiční mafie a pracují na politickou objednávku. "Mohu potvrdit, že byla podána žaloba na ochranu osobnosti proti Marii Benešové za její výroky v pořadu Českého rozhlasu," potvrdil ČT24 informaci právní zástupce představitelů justice Petr Toman.

Dotčený je i žalobce Arif Salichov, který loni v létě kauzu Čunek zastavil.
Dotčený je i žalobce Arif Salichov, který loni v létě kauzu Čunek zastavil. | Foto: Ondřej Besperát

Komentář se týkal kauzy tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka - Marie Benešová má kauzu za důkaz zkorumpovanosti vysokých představitelů justice.

"Za tím je taková ta justiční mafie, která se snaží prostě tu justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu prostě vládnoucí garnitury," uvedla v rádiu Benešová. Na dotaz moderátora řekla konkrétní jména: "No tak byli tam doktor Pavel Kučera, byla tam Renáta Vesecká, byli tam pan doktor Černovský, pan náměstek vrchního státního zástupce Grygárek, pan Salichov, pan Coufal a další, kteří patří prostě k této skupině, která se snaží tady ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří."

Proti jejím slovům se vzápětí ohradil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil: "Považuji tyto výroky za skandální. Budu žádat Marii Benešovou, aby tyto výroky buď jasně vysvětlila, anebo se české justici omluvila."

Veřejnou omluvu nyní u soudu žádají všichni, které Benešová vyjmenovala.

 

Právě se děje

Další zprávy