Nařkl svědkyni proti Čunkovi. Dostal osm měsíců vězení

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 3. 2008 19:50
Odsouzený řekl, že Marcela Urbanová chtěla úplatek
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Devětatřicetiletý Luboš Müller před rokem napsal do regionálního týdeníku Jalovec, že se Marcela Urbanová, korunní svědkyně v kauze Čunek, nechala uplácet.

Dnes soud rozhodl, že to není pravda. A už několikrát trestaného Müllera poslal na 8 měsíců do vězení s ostrahou.

"Byl shledán vinným ze spáchání trestného činu křivého obvinění," řekla Aktuálně.cz soudkyně Lenka Fialová. "Poskytl ke zveřejnění informace, i přesto, že věděl, že nejsou pravdivé."

Foto: sh
Připomeňte si:
Další člověk tvrdí, že podplatil Čunkovu exasistentku

Druhý pokus

Müller nařkl Urbanovou loni v březnu z toho, že si od něj nechala v roce 2006 slíbit úplatek ve výši 50 000 korun za získání městské zakázky pro brněnskou firmu.

Schůzky se měl podle něj účastnit i bývalý policista, který měl mít s Urbanovou dobré kontakty. Při setkání se měla zmínit i o chystaném zveřejnění sexuálního obtěžování ze strany Jiřího Čunka s cílem jej zdiskreditovat.

Kauza přehledně: Vše o aféře vicepremiéra Jiřího Čunka

Úplatek podle Müllera nakonec Urbanové předán nebyl, protože zakázku v hodnotě 8,5 milionu korun na bourání vsetínského pavlačového domu získala jiná firma.

Dva týdny za Vaškůjem

Toto nařčení se v regionálních novinách objevilo jen dva týdny poté, kdy se podnikatel Roman Vaškůj pokusil neúspěšně Urbanovou uplatit za to, že změní výpověď v kauze Čunek.

Stejně jako Müller stane v nejbližší době před soudem i Vaškůj.

Policie nejprve začala nařčení proti Urbanové prověřovat, důkazy však nenašla a případ odložila. Pozornost tak obrátila k samotnému Müllerovi a posléze ho obvinila z křivého obvinění. Müller se přiznal, že Urbanovou nikdy neviděl, tudíž jí nemohl úplatek nabízet.

Premiér Mirek Topolánek v neděli zopakoval, že se Jiří Čunek může vrátit zpět do vlády. Podle Topolánka by k tomu mohlo dojít už tento týden.

Čtěte více: Čunek se vrátí do vlády možná už příští týden

 

Právě se děje

Další zprávy