Podvod s lodní naftou ala LTO potrestal soud 9 lety

Jiří Máslo, spolupracovník Aktuálně.cz
27. 2. 2008 17:55
Kudy okrást stát? Obchodem s naftou bez spotřební daně

Hradec Králové - Měla to být nafta pro lodní dopravu, osvobozená od spotřební daně. Ale místo lodí po Labi poháněla běžná auta na silnicích. Prodávala se totiž u benzinových pump.

Únik daní, o které obchodník s palivy Jindřich Pecka v roce 2005 připravil stát, dosáhl 190 milionů korun a dá se srovnat s legendárními podvody s topnými oleji.

Krajský soud v Hradci Králové poslal dnes Jindřicha Pecku na 9 let do vězení a jeho společníka Jiřího Otáhala zprostil obžaloby.

Oba se podle obvinění podíleli na nezákonných obchodech s motorovou naftou, při kterých připravili státní pokladnu o 190 miliónů korun. Soud však dospěl k závěru, že podíl Otáhala byl nulový a všechno řídil Jindřich Pecka.

"Jednal s dodavateli i odběrateli, podepisoval smlouvy a inkasoval peníze," konstatoval soudce Petr Mráka. "Naopak Jiří Otáhal byl jen nastrčenou figurkou, která se na obchodech s naftou nepodílela," dodal.

V lodích neskončila ani kapka

S rozsudkem nesouhlasí obhájkyně Pecky, která podala odvolání. Případ tak bude znovu řešit pražský vrchní soud.

Oba muži podle obžaloby v době od dubna do září 2005 nakupovali motorovou naftu, o které tvrdili, že bude sloužit k lodní dopravě. To jim umožnilo nákup bez spotřební daně.

"Naftu ale obratem prodali pod cenou, a to firmám zásobujícím běžné čerpací stanice," uvedla státní zástupkyně Dagmar Pětníková.

Nezdaněnou naftu získali obžalovaní od naftařských firem AGIP, Slovnaft i ÖMV. Těm předložili doklady, že palivo slouží k lodní dopravě a nakupovali bez daně.

Obchodník s naftou Jindřich Pecka přichází do jednací síně Krajského soudu v Hradci Králové
Obchodník s naftou Jindřich Pecka přichází do jednací síně Krajského soudu v Hradci Králové | Foto: Jiří Máslo

"Celkově odebrali 20 miliónů litrů, ani kapka však nebyla určena k pohonu lodí," zdůraznila žalobkyně. "V daňovém přiznání pak uvedli jen zlomek množství nakoupené nafty a neplatili ani DPH," dodala.

Celý podvod byl založen na stejném principu, jako nedávné miliardové úniky při obchodech s lehkými topnými oleji (LTO). Složení LTO a nafty je totiž stejné, jen LTO bylo možné koupit bez daně.

I tady si obžalovaní uvědomili, že nafta do lodí i pro auta je stejnou pohonnou látkou. Využili tedy daňové výjimky a během šesti měsíců vyinkasovali 190 miliónů.

Přišla na to běžná kontrola

Nezákonných obchodů firmy Bohemian Paradise s.r.o, jejímž obchodním ředitelem byl právě obžalovaný Jindřich Pecka, si všimli při rutinní kontrole státní úředníci.  "Obchody byly na první pohled v pořádku. Nesrovnalosti objevilo až šetření jičínského celního a finančního úřadu," uvedla státní zástupkyně. "Později se ukázalo, že daňové úniky jsou obrovské."

Obchodníci s naftou část získaných peněz utratili, většinu však ukryli za hranice. Milióny získané trestnou činností tak skončily na účtech řady zahraničních společností.

"A právě s těmi je spojen obžalovaný Jindřich Pecka," říká žalobkyně Petříková. V jednom případě odešly peníze i do Lichtenštejnska, kde skončily na účtu charitativní společnosti," dodala.

Podobný případ s petrolejem?

Podobný případ teď prošetřují celníci. Prověřují aktivity české dopravní společnosti, která vlastní letadla. Podle prvotního šetření nakoupila více než 18 miliónů litrů leteckého petroleje.

Její letadla však spotřebují průměrně 2,5 miliónu litrů. Firma je tedy podezřelá, že zbytek pohonné látky prodala běžným čerpacím stanicím.

Daňový únik by pak činil 157 miliónů korun.  "V tuto chvíli probíhá daňové šetření, které není stále ukončeno. Nelze tedy uvést žádné konkrétní údaje," sdělil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

 

Právě se děje

Další zprávy