Soud odmítl stížnost občana na poplatky u lékaře

Tomáš Fránek
15. 2. 2008 14:30
Muž chtěl, aby soudci posoudili ústavnost reformy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ústavní soudci zamítli první stížnost na reformu zdravotnictví a s ní související poplatky u lékařů. Stížnost přišla přímo od konkrétního občana a soudci ji proto zamítli jako neoprávněný návrh.

Ústavní soudci už od loňského podzimu mají na stole a posuzují návrh na zrušení zdravotnické reformy. Ten podali sociální demokraté. Termín veřejného jednání ale ještě soud nevyhlásil.

Zrušte celou reformu

Muž ve své stížnosti chtěl, aby soud posoudil celou reformu zdravotnictví a případně ji zrušil. Stěžovateli se nelíbil ani způsob výpočtu ročního limitu ve výši 5 tisíc korun.

Vláda totiž v reformě zavedla strop pět tisíc korun ročně - sčítají se poplatky u lékaře, za vydání léku a za část doplatků na léky.

Neznamená to ale, že nikdo nemůže zaplatit více než pět tisíc. Do limitu se totiž nepočítají třeba poplatky za pobyt v nemocnici či za pohotovost.

Ústavní soudci stížnost občana jako zjevně neopodstatněnou odmítli.

Návrh na zrušení zákona totiž může fyzická osoba podat pouze v případě, že si stěžuje na porušení některého ze základních práv úřady nebo soudy.

Přezkum ústavnosti zákona mohou ale podat podle zákona politici (prezident, vláda, poslanci, senátoři), soudci, krajští nebo obecní zastupitelé.

Stovky dopisů

"Ústavní soud proto stěžovatelovo podání jako návrh podaný někým zjevně neoprávněným ve smyslu zákona o Ústavním soudu mimo ústní jednání odmítl," uvedl senát Ústavního soudu pod vedením Jiřího Nykodýma.

Ústavní soud už dříve upozornil, že přišly od začátku roku stovky dopisů, ve kterých si lidé stěžují na dopad vládní reformy veřejných financí a na zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Dopisy posílají jak důchodci nebo rodiny s dětmi, tak lékaři, kteří poplatky vybírají.

Ústavní soud v prohlášení uvedl, že nezvládne na všechny dopisy odpovědět a nemůže se námitkami, které obsahují, ani zabývat.

"Ústavní soud není schopen na všechny tyto dopisy odpovídat, nehledě na to, že mu takovou kompetenci k vyřizování stížností občanů ani Ústava České republiky nesvěřila," uvedl v prohlášení předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

 

Právě se děje

Další zprávy