Tým Neumannové svaluje vinu za sníh na šoféra

Pavel Baroch
12. 2. 2008 11:27
Sníh se bez povolení vozil z CHKO Jizerské hory
Takto se získává sníh pro Světový pohár lyžařů
Takto se získává sníh pro Světový pohár lyžařů | Foto: Ondřej Duda

Liberec - Organizátoři víkendového Světového poháru lyžařů v libereckém Vesci hledají výmluvy, jak se zbavit obvinění, že bez řádného povolení odváželi sníh z cenného území Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Tým pod vedením olympijské vítězky Kateřiny Neumannové napřed tvrdil, že na odvoz svěhu na úpravu běžkařských tratí ve Vesci získal ústní souhlas od Správy CHKO. Když to CHKO odmítlo, přišli organizátoři s novou verzí: Na vině je řidič najaté firmy, který neuposlechl pořadatele a v místě zvaném Jizerka vjel i na louku, kam se bez povolení s těžkou technikou nesmí.

"Upozorňovali jsme firmy, že s technikou smějí na Jizerce jen na parkoviště. Jestli nakladač najel skutečně na louku, je na vině řidič," citoval mluvčího Světového poháru Zdeňka Soudného internetový server České noviny.

Lukáš Bauer
Lukáš Bauer | Foto: Ondřej Besperát

Pokuta až dva miliony korun

Organizátorům víkendového lyžařského podniku, kterého se zúčastní i lídr Světového poháru Lukáš Bauer, hrozí za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny pokuta až dva miliony korun.

Nákladní auta a další těžká technika totiž nesmí do chráněného území, pokud nemají výjimku od vlády. O povolení přitom organizátoři podle Správy CHKO Jizerské hory ani nepožádali.

"Postupovali jsme přesně podle toho, co bylo dohodnuto s vedením CHKO," řekl ovšem Aktuálně.cz mluvčí Světového poháru Zdeněk Soudný. Tvrdí, že dostal pro vjezd do chráněných lokalit ústní souhlas. "Teď se k němu vedení CHKO pod tlakem ekologických organizací nehlásí," dodal Soudný.

Ochranářů se zastal Bursíkův náměstek

Správa chráněné oblasti tvrdí, že pořadatele předem upozornilo na nebezpečí porušení zákona, pokud se s těžkou technikou vydají i do cenných přírodních území. Louka na Jizerce patří do druhé zóny CHKO a je součástí evropské soustavy Natura 2000.

Libereckých ochranářů se zastal i jejich nadřízený - náměstek ministra životního prostředí František Pelc. "Je to trochu jak na divokém západě," obvinil pořadatele Pelc.

"Vjezd nákladních vozidel a nakládací techniky mimo místní komunikace v chráněné krajinné oblasti je v rozporu se zákonem a Správa CHKO proto zahájit správní řízení v každém případě musí," dodal Pelc.

Co zůstalo po bagru
Co zůstalo po bagru | Foto: Ondřej Duda

Na chování organizátorů si stěžovali i další lidé. Pořadatelé totiž odvezli spoustu sněhu i z oblínené Jizerské lyžařské magistrály.

Dovoz sněhu už skončil

Organizátoři víkendového Světového poháru v běžeckém lyžování a severské kombinaci v Liberci už sníh z Jizerských hor vozit přestali.

Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Zdeněk Soudný. Ve sportovním areálu Vesec už je sněhu dostatek, spokojen je prý v rámci možností i delegát Mezinárodní lyžařské federace. Ve Vesci se nyní bude pracovat na úpravě sněhu a přípravě tratí.

"Nedostatek sněhu nemůžu řešit tím, že ho tisíce kubíků budu převážet nákladními auty stovky kilometrů z místa na místo. Zejména v době, kdy vážně hovoříme o klimatických změnách, se mi to jeví ve všech souvislostech jako nešťastné," tvrdí náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

 

Právě se děje

Další zprávy