Kauza Ovčáry uzavřena: Chlapce zabil bratranec

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 2. 2008 16:55
Liga lidských práv žádá ústavní stížnost
P. žije od dubna v ústavu
P. žije od dubna v ústavu | Foto: Ludvík Hradilek

Kutná Hora - Případ smrti čtyřletého chlapce z Ovčár na Kutnohorsku uzavřela policie na konci října. Teprve tento čtvrtek začal soud rozhodovat o osudu pachatele čtrnáctiletého bratrance oběti.

Ten se stal podezřelým záhy poté, co bylo v březnu loňského roku objeveno tělo mrtvého dítěte v kaluži na poli. Sociální pracovníci chlapce odebrali rodičům.

Bezmála rok žije v ústavu sociální péče. Nyní má okresní soud v Kutné Hoře posoudit důkazy, které policie shromáždila a na základě toho rozhodnout, do jakého zařízení chlapce umístí.

Liga lidských práv (LLP), která zastupuje matku chlapce, však žádá soud, aby podala stížnost k Ústavnímu soudu.

"Šetření policie bylo protiústavní," míní Petr Bittner, právník z LLP. "Byl vyslýchán, aniž by u toho byl právní zástupce, či psycholog."

Bez úmyslu

Policie vyšetřovala případ půl roku. Na konci září dospěla k závěru, že čin spáchal čtrnáctiletý P. Vzhledem k jeho nezletilosti případ odložili a předali státnímu zástupci.

"Posouzení úmyslu je velmi pofidérní," řekl Aktuálně.cz vyšetřovatel Jiří Slovák. "S jeho mentální úrovní o úmyslu nelze hovořit."

To, zda policejní důkazy dostatečně svědčí o chlapcově vině, začal tento čtvrtek posuzovat okresní soud v Kutné Hoře.

"Odročila jsem to na neurčito," uvedla soudkyně Alena Mocková. "Chybí některé důkazy."

Soudkyně nařídila vytvořit znalecké posudky chlapce a doplnit dokazování. Teprve poté rozhodne, zda ho umístí do ochranného zařízení pasťáku, nebo zvolí jiné řešení.

Do pasťáku ne

Proti svěření P. do pasťáku se však postavil jak ředitel ústavu, kde nyní chlapec žije, tak i Liga lidských práv.

"P. se má skvěle, je v dobré pohodě, chodí do školy, na kozí farmu. To, co se stalo si nevybavuje, má v tom chaos," říká ředitel zařízení Jan Souček. "S matkou je v telefonickém kontaktu."

Podle ředitele by přesun do pasťáku jeho stav zhoršil. "S jeho mentálním postižením by mu to neprospělo," míní Souček. "Navrhujeme proto, aby byl svěřen do náhradní rodiny v regionu, kde bydlí jeho matka."

"Pasťák v žádném případě," přitakává Bittner z LLP. "Chlapec s takovýmto postižením potřebuje péči odborníků."

Neústavní soudnictví

V tuto chvíli však LLP především usiluje o podání ústavní stížnosti. "Tento případ dokládá celkovou neústavnost soudnictví mládeže," míní Bittner. "Děti a mladiství nemají na rozdíl od dospělých v rámci vyšetřování právo na advokáta."

LLP proto podala soudkyni Mockové návrh, aby kvůli tomu, že byl P. dvakrát vyslýchán policií, aniž by měl k dispozici advokáta či psychologa, podala ústavní stížnost.

Soudkyně si dala čas na rozmyšlenou. Rozhodne poté, co budou hotovy znalecké posudky a doplněné dokazování.

Liga lidských práv poukazovala již dříve na pochybení v této kauze. Zástupcům organizace se nelíbilo, že byl chlapec odebrán rodině dávno předtím, než policie vyšetřování uzavřela.

"Předběžné opatření má sloužit k ochraně dětí, nikoliv k ochraně společnosti před dítětem, jako náhrada vazby," uvedl tehdy Petr Bittner. "Domnívám se, že v tomto případě bylo předběžné opatření zneužito pro potřeby policie."

 

Právě se děje

Další zprávy