Soud v JAR rozhodl: Krejčíře do Česka nevydáme

ves, job
2. 2. 2008 11:40
"Spravedlnosti bylo učiněno zadost," řekl Krejčíř.
Krejčíř u jednoho z minulých soudních jednání
Krejčíř u jednoho z minulých soudních jednání | Foto: Reuters

Johannesburg - Soud v jihoafrickém Johannesburgu rozhodl, že nevydá uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře českým úřadům. První kolo boje mezi Krejčířovými právníky a jihoafrickou prokuraturou tak skončilo.

Informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti.

Krejčíř je s verdiktem spokojen. "Řekl, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Stejně reagoval i jeho syn," uvedl ve vysílání ČT její zpravodaj Dalibor Bártek, který proces na místě sleduje. Podle něj soudce argumentoval například tím, že některé sktuky, ze kterých je Krejčíř v Česku obviněn, nejsou v Jihoafrické republice vůbec trestné.

Negativní rozhodnutí soudu se očekávalo. Česká strana nechává na rozhodnutí jihoafrické prokuratury, zda se proti verdiktu soudu první instance odvolá, či ne. Prokurátor se o odvolání ještě nerozhodl. Podle reportéra Bártka se chce napřed důkladně seznámit s textem odůvodnění rozsudku, který má 9 stran a je právně velmi komlikovaný.

"V rámci tohoto vydávacího řízení poskytla Česká republika jihoafrické straně plnou součinnost, učinila vše, aby vyšla v mezích svého právního řádu vstříc požadavkům jihoafrické strany, a je připravena tak činit i nadále, pokud ji o to JAR požádá," říká k prvoinstančnímu rozhodnutí jihoafrického soudu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Šance, že Krejčíř ještě někdy stane před tuzemským soudem, jsou nyní podle expertů minimální. Soudce už v minulosti kritizoval české orgány za to, že jejich důkazy proti Radovanu Krejčířovi jsou velmi slabé. To potvrzují i někteří čeští státní zástupci.

Čtěte více: Analýza - Proč má Krejčíř před úřady stále navrch?

Ministr Pospíšil nyní bude muset českou pozici vysvětlovat i opozičním politikům.

Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM zvažuje, zda interpelovat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nebo si s ním dohodnout schůzku. "Je to špatná zpráva. A přinejmenším je divné, že člověk obviněný z takových činů, stále není vydán české justici. Budeme chtít vědět, jaké jsou ještě možnosti," řekl Aktuálně.cz Kováčik.

S kritikou se přidali i sociální demokraté.

"ČSSD opakovaně vyjadřovala obavy o výsledek soudního procesu a vyzývala odpovědně ministry vnitra a spravedlnosti k větší aktivitě v celém vydávacím procesu. Bohužel, jak ministr Pospíšil, tak především ministr Langer naprosto podcenili celou situaci a proto je tento neúspěch především výsledkem jejich selhání," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jaké jsou šance? Malé

Soud rozhodoval v Krejčířův prospěch opakovaně od chvíle, kdy s falešným pasem loni v dubnu přistál na letišti v Johannesburgu.

Naposledy v prosinci, kdy mu o polovinu snížil kauci. Na částku v přepočtu asi milion tři sta tisíc korun. To souvisí s tím, že Krejčíř požádal v JAR o politický azyl. Jako žadatel nemůže v zemi podnikat.

Už v polovině září zmírnil uprchlému podnikateli podmínky kauce. Musí se už například hlásit úřadům jen jednou týdně.

Když soudce Křejčíře v létě propouštěl z vazby, konstatoval, že české úřady jej nepřesvědčily, že Radovan Krejčíř je skutečně nebezpečný zločinec.

 

Právě se děje

Další zprávy