Informace nesmí tajit památkáři ani myslivci

Tomáš Fránek
9. 1. 2008 15:38
Vláda chce znovu měnit zákon o informacích
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Veřejnost dostane další práva na dosud utajené informace.

Zažitou praxi mění jak soudy, tak vláda. Po verdiktech z posledních dní už nesmí tajit informace ani památkáři nebo myslivecká sdružení a vláda dnes schválila návrh ministra vnitra Ivana Langera, aby se ve prospěch veřejnosti rozšířil současný zákon o svobodném přístupu k informacím.

V budoucnu by se tak povinnost zveřejňovat neutajované informace měla vztahovat také na obchodní společnosti ovládané státem nebo územním samosprávným celkem.

Netajte, informujte

Vládu v rozšiřování práv občanů předešly soudy. Nejvyšší správní soud například do sbírky nejdůležitějších verdiktů zařadil rozhodnutí, že informace nesmí tajit jak Národní památkový ústav, tak myslivecké sdružení ze severu Moravy.

Čtěte více: Stát sečetl ohrožené památky. Stovky jich jsou na odpis

V případě památkářů šlo o případ, kdy Národní památkový ústav odmítl vydat odborovému sdružení informace o rozpočtu ústavu z roku 2004.

Sdružení vedené bývalou kastelánkou hradu Bouzov Hanou Vaňovou přitom podalo na ústav na 180 žalob, velká část se týkala hospodaření ústavu. Ústav se bránil, že časté žádosti blokují jeho činnost, ale u soudu neuspěl.

"Národní památkový ústav je, jakožto odborná organizace státní památkové péče zřízená dle zákona o státní památkové péči, veřejnou institucí povinnou k poskytování informací," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudce Radana Malíka.

Soukromí nenarušujeme

Přelomový rozsudek zařadil do sbírky precedentních rozhodnutí i Krajský soud v Ostravě. Ten rozhodl, že myslivci nesmí před veřejností tajit stavy zvěře v jednotlivých honitbách. Myslivci informace odmítali sdělit s tím, že to narušuje jejich právo na soukromí.

Soud to ale neuznal. "Takové informace nemají vypovídací hodnotu o majetkových poměrech jednotlivých vlastníků pozemků tvořících honitbu. Poskytnutí takových informací není zásahem do vlastnických práv," rozhodl.

Podle něj není možné takové informace utajit, bylo by totiž porušeno právo lidí na informace o životním prostředí.

Letiště nesmí mlčet

A i když dnes vláda rozhodla, že se bude zabývat návrhem na to, aby informace nesměly tajit ani státní firmy, už dříve takovou praxi kritizoval Ústavní soud.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte více: Vláda schválila první krok k privatizaci Letiště Praha

Ten rozhodl, že státní podnik Letiště Praha není soukromou firmou a nemůže tak tajit informace. "Státní podnik Letiště Praha byl zřízen státem, jeho orgány jsou vytvářeny státem, stát zákonem zakotvenými prostředky vykonává dohled nad jeho činností a plní veřejný účel," uvedli soudci.

"Výrazně převažují znaky svědčící o veřejné povaze státního podniku Letiště Praha, a proto je namístě přijmout závěr, že se jedná o instituci veřejnou," uvedl loni senát Ústavního soudu pod vedením Vojena Güttlera.

 

Právě se děje

Další zprávy