Podvod H-systém: Tresty definitivně potvrzeny

Tomáš Fránek
2. 1. 2008 13:05
Dvanáct let pro hlavního viníka platí

Brno - Hlavní viníci miliardového podvodu, známého jako kauza H-systém, půjdou definitivně do vězení. 

Nejvyšší soud dnes potvrdil odsuzující rozsudek v tomto případu, v němž přišlo dohromady nejméně 1095 lidí o téměř miliardu korun. Stavební společnost H-systém jim slibovala levné bydlení, lidé se však bytů nedočkali, ačkoli firmě svěřili peníze.

Nejvyšší soud dovolání odmítl jako neopodstatněné. Nevyhověl návrhům odsouzeného zakladatele projektu levného bydlení Petra Smetky a také Ivana Krále a Pavla Středy ze Stavebního bytového družstva Svatopluk, kteří žádali zrušení rozsudku a vrácení případu k novému projednání.

12 let pro Smetku

Po verdiktu Nejvyššího soudu tak platí rozhodnutí pražského vrchního soudu z června 2006, kterým odvolací senát potvrdil Smetkovi 12 let vězení za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Smetka, který od předloňského září sedí ve vězení, má také 389 poškozeným klientům nahradit stamilionové škody.

Platí i tresty pro Krále i Středu z družstva Svatopluk, kteří ve výstavbě pokračovali i za cenu dalších investic. Svatopluk sdružuje přes 600 klientů H-Systemu.

Královi potvrdil tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let, Středovi dvouletou podmínku se zkušební dobou rovněž na pět let.

Jsem oběť, říká podvodník

Smetka se hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu nevyšel podnikatelský záměr. Sám sebe považuje za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana.

H-System založil Smetka v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Klient měl dům či byt dostat do dvou až tří let.

Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka totiž podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

V letech 1993 až 1994 získal Smetka od pobočky Komerční banky snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 milionů korun.

Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal. Kvůli stamilionovým úvěrům je Smetka v jiné kauze rovněž stíhán pro podvod - zároveň se svými spolupracovníky a bankéři.

 

Právě se děje

Další zprávy