Dohnal manželku k sebevraždě, rozhodl soud

Jiří Máslo
28. 12. 2007 17:52
Vymáhal peníze, vyhrožoval, bil...
"Jsem bez viny," tvrdil u soudu Roman Majerník.
"Jsem bez viny," tvrdil u soudu Roman Majerník. | Foto: Jiří Máslo

Hradec Králové - Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Hradci Králové devětatřicetiletého Romana Majerníka, který dohnal k sebevraždě svou bývalou manželku.

Podle obžaloby od ní pod pohrůžkou násilí vymáhal různé finanční částky a ona se kvůli němu zadlužila. Už od roku 1997 ji také surově bil a psychicky ponižoval. "Ke konci svého života byla psychicky zdeptaná a vážila pouhých 40  kilo," uvedl dnes při vyhlášení rozsudku soudce Luboš Sovák.

Rozhodnutí soudu však zatím není pravomocné. Obhájkyně obžalovaného i státní zástupkyně si totiž ponechaly lhůtu k vyjádření.

Vyhrožoval ženě i synovi

Majerník podle obžaloby ženu nejen bil, ale také ji vyhrožoval zabitím.

Stejné výhrůžky adresoval i vůči nezletilému synovi. "Hrozby i násilí se postupně stupňovaly a v polovině roku 2006 skončily sebevraždou ženy," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Důvodem proč muž ženu týral a bil byly peníze. Potřeboval je na automaty, na nichž byl závislý.

Protože žena nebyla schopna požadavky Romana Majerníka plnit, postupně se zadlužovala. "Dělal si z ní kasičku. Přišel a řekl: Chci peníze!," vyprávěla u soudu kamarádka oběti. "Když odpověděla, že nemá, řekl ať je sežene. Když odmítla, tak ji zbil."

Podle svědkyně bývalou ženu donutil i k tomu, aby prodala byt. O zhruba 600 tisíc korun, které utržila, ji pak postupně připravil. "Nebyla schopna se mu postavit. Bezmezně ho milovala a byla na něm citově závislá," dodala kamarádka.

"Důkazů, že obžalovaný zavinil smrt své bývalé ženy máme dostatek," říká při své závěrečné řeči státní zástupkyně Lenka Faltusová
"Důkazů, že obžalovaný zavinil smrt své bývalé ženy máme dostatek," říká při své závěrečné řeči státní zástupkyně Lenka Faltusová | Foto: Jiří Máslo

Úřady ženě nepomohly

Násilím páchaným na ženě se už od roku 1999 zabývaly různé státní instituce. Vše ovšem řešily jen jako přestupek. "Nikdo z nich nedokázal mé dceři pomoci a ona na to doplatila. Už nebyla schopna násilí ze strany bývalého manžela snášet a tak si vzala život," konstatovala matka oběti. Ta dceru  našla v loni v květnu mrtvou poté, co se oběsila.

Obžalovaný Roman Majerník však vinu za tragický konec své bývalé ženy necítí. "Lenku jsem nikdy nebil a žádný nátlak na ni nevyvíjel. Pokud mi dávala la peníze, dávala je dobrovolně. Za její smrt může její křehká psychika a to, že začala brát drogy," uvedl při své obhajobě.

Vysvětlení má i pro to,  jak se ocitl před soudem, který ho viní ze smrti ženy. "Vše připravila a zmanipulovala její matka. Má výborné kontakty především na policii a to je výsledek," rozčiloval se obžalovaný při své závěrečné řeči. Nakonec slovně zaútočil i na stání zástupkyni, která podle něj zmanipulované policejní vyšetřování podpořila.

Je na vině citová závislost?

Obhájkyně trvá na tom, že je Majerník nevinen. "Nikdo nikdy neviděl, že by svou bývalou ženu týral nebo bil. Nikdo nikdy neviděl, že by ji nutil, aby mu dávala peníze. Naopak existují svědkové, kteří mohou potvrdit, že mu peníze dávala sama," uvedla obhájkyně Radoslava Hurychová.

Tento obraz, i když z jiného pohledu, dotvářejí i znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Ti hovoří o tom, že Lenka Majerníková byla na svém bývalém manželovi patologicky citově závislá. Proto pro něho byla schopna udělat cokoliv. Svědkové obžaloby se pak přiklánějí k názoru, že právě toho Majerník využíval a ženu přivedl do stádia, kdy si vzala život.

 

Právě se děje

Další zprávy