Proces s žalobkyní Horákové nekončí. Padlo odvolání

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
10. 12. 2007 17:58
Státní zastupitelství se odvolávat nebude
Ludmila Brožová Polednová
Ludmila Brožová Polednová | Foto: Národní archiv

Praha - Jak se dalo očekávat, proces s prokurátorkou Milady Horákové Ludmilou Brožovou Polednovou nekončí.

Její advokátka podá odvolání k Vrchnímu soudu. "Obdrželi jsme písemné vyhotovení rozsudku a odvoláme se," řekla Aktuálně.cz advokátka Brožové Polednové Zdeňka Havlíková.

Rozsudek obdržely obě strany sporu minulou středu. Státní zástupitelství odvolání podávat nebude. "Rozsudek jsme akceptovali a odvolávat se nebudeme," uvedla mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Polednovou poslal soudce Petr Braun v listopadu na osm let do vězení za trestný čin vraždy ve spolupachtelství. Už při vyhlášení rozsudku naznačil, že trest má hlavně morální význam. "Trest nikdy nebude nastoupen. To je ze zdravotních důvodů u obžalované zřejmé," řekl.

Obhajoba: Skutek nelze označit jako vraždu

Soudce Městského soudu v Praze osmiletým trestem zpřísnil návrh obžaloby, která požadovala pětiletý trest vězení.

Jaké budou u Vrchního soudu v Praze hlavní zbraně obhajoby?

Klíčovým argumentem odvolání bude trestný čin, za který padl rozsudek.

"Ke konání klientky nelze přiřadit trestný čin vraždy ve spolupachatelství," uvedl před měsícem pro Aktuálně.cz druhý advokát Brožové Vladimír Kolář.

Podle něj byla exprokurátorka obviněna z vraždy účelově, protože všechny ostatní trestné činy by už byly promlčené.

Může být vše promlčeno jako u prokurátora Vaše?

Podle mluvčího Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jana Srba nehrozí v případě Polednové, že by byla osvobozena kvůli promlčení činu stejně jako prokurátor Karel Vaš, který navrhl poslat na smrt generála Heliodora Píku.

"Vaš byl vojenský prokurátor, takže pro něj platilo vojenské právo. Tam byla velmi krátká promlčecí doba," vysvětluje Srb.

Pražský vrchní soud rozhodl v roce 2002, že případ Vaše je promlčený na základě vojenského trestního zákona z roku 1855, který platil v době procesu s generálem Píkou.

Ten za vraždu trestal pěti až deseti lety vězení s promlčecí dobou pěti let.

I když se použil zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který z promlčecí doby vymazává období od 25. února 1948 do 29. prosince 1989, byl Vaš obviněn čtyři roky po promlčení činu.

Dále k této kauze čtěte:

Kromě pregnantního objasnění trestného činu, dostalo se přítomným i přednášky o přirozeném právu, boží spravedlnosti i zločinech komunismu
Kromě pregnantního objasnění trestného činu, dostalo se přítomným i přednášky o přirozeném právu, boží spravedlnosti i zločinech komunismu | Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy