Policisté jej vážně zranili, omluvy se nedočkal

Tomáš Fránek
27. 11. 2007 21:58
Nejvyšší soud vrátil případ k novému projednání

Brno - Už dvanáct let trvá spor Fehina Hanuši a Ministerstva vnitra o odškodnění a omluvu za zákrok zásahové jednotky, při kterém byl Hanuša vážně zraněn.

A spor jen tak neskončí. Nejvyšší soud totiž případ Hanuši, který byl v jiné kauze za zastřelení policisty odsouzen na dvacet pět let do vězení, znovu otevřel a nařídil jeho nové projednání.

Létaly kulky

Celý případ začal na konci roku 1995. Do domu Fehina Hanuši na Berounsku vnikla zásahová jednotka, podle policie byl Hanuša podezřelý ze znásilnění.

Hanuša se bránil legálně drženou zbraní, při střelbě byl vážně zraněn do břicha. Zraněni byli i zasahující policisté. Obvinění ze znásilnění byl ale Hanuša zproštěn, stejně tak byl nevinný i v případě obrany proti zasahujícím policistům.

"Nevěděl, že se jedná o policisty, netušil, že je proti němu veden služební zákrok a svou legálně drženou zbraň použil v nutné obraně, aby chránil život svůj a své rodiny," je uvedeno v šetření o zásahu policie.

Hanuša zažaloval ministerstvo vnitra, požadoval omluvu jak za zásah, tak za zveřejnění celého případu, chtěl vysoudit 30 milionů korun.

Krajský soud v Praze už dvakrát rozhodl, že Hanuša má nárok na omluvu a odškodnění ve výši 300 tisíc korun, policejní zákrok soudci označili za nepřiměřený. Pražský Vrchní soud naopak dvakrát zvrátil - podle něj se stát Hanušovi omlouvat nemusí a nemá platit ani odškodné.

A do třetice: Nejvyšší soud už dvakrát celý případ vrátil zpět k novému projednání.

Jak to tedy bylo?

Podle mínění Vrchního soudu Hanuša neprokázal, že při zásahu policie došlo k porušení právních předpisů. A informace, které policie zveřejnila, byly podle soudců v té chvíli pravdivé.

"Nelze v nich spatřovat překročení obecně uznávaných pravidel slušnosti a zvyklostí při podávání informací o trestné činnosti a práci policie," rozhodl Vrchní soud loni.

Nejvyšší soud však takto zdůvodněný rozsudek nyní opět zrušil. "Dosavadní řízení nevyloučilo možný závěr, že zásah nebyl prost řady nedopatření, respektivě, že šlo o postup v zásadě neprofesionální," uvedl senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Pavla Pavlíka.

Vrchní soud má znovu posoudit také to, jak policie postupovala při zveřejnění informací v celém případě.

"Úmluva o ochraně lidských práv a svobod nebrání státním orgánům informovat o probíhajících vyšetřováních, musí se tak však dít s veškerou diskrétností a zdrženlivostí," rozhodl soud.

Hanuša je nyní ve vězení, před deseti lety zastřelil po automobilové honičce u Letkova na Plzeňsku policistu Jiřího Hrubého. Za to dostal 25 let.

 

Právě se děje

Další zprávy