Soud: Za upálení Roma 13,5 roku. Ale rasismus to nebyl

Lenka Smyčková, Tomáš Fránek
24. 11. 2007 0:07
Rasový podtext se nepodařilo prokázat
Hlavní odsouzený Juraj Lukáč.
Hlavní odsouzený Juraj Lukáč. | Foto: Atiila Racek

Brno - Soud trestal upálení romského bezdomovce v Hodoníně. Hlavní útočník Juraj Lukáš má jít na 13,5 roku do vězení.

Další tři muži dostali roční podmínku. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by útok na Roma byl veden z rasových důvodů. Ale soud potvrdil, že šlo o zvlášť trýznivý způsob vraždy.

"Podtext mohl být rasový, ale důkazy o tom nesvědčí. Troufnu si odhadnout, že kdyby měl Tóth dva metry a byl agresivní, kdyby proti němu stál každý z obžalovaných zvlášť, nikdo by si netroufl," uvedla soudkyně.

Jde o jeden z nejbrutálnějších případů, v němž se slovo rasismus skloňovalo. Čtveřice opilých mladých mužů v Hodoníně zbila a poté zapálila romského bezdomovce.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Šestadvacetiletý Rom Ján Tóth, přezdívaný Lapin, seděl 17. května 2007 za obchodním domem Centrum, když ho parta obstoupila.

Začali ho bít a pak jej jeden z útočníků polil toluenem, který měl "Lapin" u sebe. "Měl to být trest za to, že nás před časem napadl narkoman," vypověděl Michal Vala, jeden z viníků.

Nakonec jeden z nich vytáhl zapalovač a bezdomovce zapálil.

"Vzal jsem zapalovač a zapálil polité místo. Blaflo to. Když začal hořet, odešli jsme zpátky. Myslel jsem, že mu způsobím těžké zranění, ne že umře," prohlásil u brněnského soudu Juraj Lukáš, jednadvacetiletý nezaměstnaný.

Útočníci pak odešli do blízké pizzerie, kde dál nerušeně popíjeli. Hořícího Jana Tótha našli až po čase kolemjdoucí a snažili se jej zachránit.

Pomoc však přišla pozdě. Rom z Hodonína utrpěl popáleniny hlavy, těla a dýchacích cest, a po pěti dnech v popáleninovém centru fakultní nemocnice v Brně zemřel.

Juraj Lukáč zapálil svou oběť.
Juraj Lukáč zapálil svou oběť. | Foto: Atiila Racek

Státní zástupce navrhl v pátek uznat všechny čtyři útočníky vinné z trestných činů výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví, Juraje Lukáše navíc z vraždy.

"Přestože mám za to, že obžalovaní jsou příznivci skinheadského nebo jiného extremistického hnutí, nenavrhuji jejich čin kvalifikovat jako rasově motivovaný. Nebylo zjištěno, že by poškozeného napadali primárně proto, že je Rom," uvedl státní zástupce.

Lukáš před soudem prohlásil, že svého činu upřímně lituje. "Po ukončení výkonu trestu budu řádně pracovat a řádně se chovat," slíbil.

"Nesnažil se ale svoje počínání nějak odčinit. Nesnažil se Tótha uhasit ani mu poskytnout první pomoc. Po příjezdu policie odešel a částečně se ukrýval. Přiznal se až v průběhu trestního stíhání," uvedla soudkyně.

 

Právě se děje

Další zprávy