Mlynář byl potrestán příliš tvrdě, myslí si i obžaloba

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
21. 11. 2007 16:50
Soud určí, zda exministr půjde na 5 let do vězení
Vladimír Mlynář
Vladimír Mlynář | Foto: Tomáš Adamec

Praha - 5 a půl roku, 6 let a 6 let vězení "natvrdo". Takovými tresty soud v lednu překvapil exministra informatiky Vladimíra Mlynáře, bývalého ředitele ČT Dušana Chmelíčka a Víta Novotného.

Vrchní soud dnes začal řešit odvolání, které podali obhájci těchto tří můžu i státní zástupce.

V soudní síni odvolacího soudu se ve středu obě strany sporu shodly, že Mlynář i jeho kolegové byli potrestáni v kauze společnosti Testcom servis velmi tvrdě. Sám státní zástupce před soudem pronesl: "Tresty se jeví jako nepřiměřeně přísné."

Dále čtěte:

Fakta o případu Testcom servis s.r.o.

  • listopad 2003 - příspěvková organizace ministerstva informatiky Testcom zakládá společnost Testcom servis s.r.o. a vkládá do ní 7,5 milionu na provoz portálu veřejné správy
  • prosinec 2003 - ministr financí Sobotka upozorňuje Mlynáře, že Testcom servis byl založen v rozporu se zákonem, Mlynář činnost Testcom servisu zastavuje
  • květen 2004 - Testcom servis je vymazán z obchodního rejstříku
  • duben 2005 - policie předala ministrovi Mlynářovi obvinění, že v Testcom servis byl založen v rozporu se zákonem o majetku státu
  • duben 2006 - zahájení soudu
  • leden 2006 - Mlynář je odsouzen na 5,5 roku nepodmíněně
  • listopad 2007 - Vrchní soud začal řešit odvolání exministra Mlynáře

Více o původním rozsudku čtěte ZDE: Exministr Mlynář dostal pět a půl roku

Například pro Mlynáře navrhoval státní zástupce u soudu první instance půl roku vězení podmíněně a v rozsudku z toho byl pětiletý nepodmíněný trest.

Mlynář se podle obžaloby dopustil trestného činu tím, že v říjnu 2003 vyzval státní příspěvkovou organizaci Testcom, aby založila společnost Testcom servis s.r.o., která měla provozovat Portál veřejné správy. Stát ale nesmí zakládat takové společnosti bez souhlasu vlády, a ten Mlynář neměl.

Obhájci se ohradili i proti skutečnosti, že jejich klienti byli odsouzeni za jiné trestné činy, než z kterých byli obviněni a i za jiný skutek.

"Bylo porušeno právo obžalovaného, aby byl včas a dostatečně informován o skutcích, za které je stíhán, a aby se mohl hájit," uvedl Mlynářův advokát Tomáš Sokol.

Vrchní soud v Praze bude také muset rozhodnout, jestli předchozí soud prokázal, že obžalovaní porušili zákon úmyslně. Podle obhájců fakt, že úmysl chyběl, jasně  prokazuje to, že společnost Testocom servis založila odbornice - notářka a soud ji založil do obchodního rejstříku.

"Ani notářka, ani autority soudu rozpor se zákonem neviděli," uvedl obhájce Dušana Chmelíčka.

Soudkyně Městského soudu v Praze Silvie Slepičková naopak dospěla k tomu, že obžalovaní jednali úmyslně a chtěli se tak obohatit o jedenáct milionů korun, které byly do Testocom servisu převedeny.

Vrchní soud by měl o případu rozhodnout pravděpodobně příští středu. 

 

Právě se děje

Další zprávy