Češi se čím dál víc soudí, soudců ale bude ubývat

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 11. 2007 17:45
Pomoci mají mediátoři, kteří soudní spor odvrátí
Ministr Jiří Pospíšil představuje plán reformy justice.
Ministr Jiří Pospíšil představuje plán reformy justice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česko je v Evropě jedničkou v počtu soudců na obyvatele, přesto jsou soudci přetížení a nezvládají nápor práce. Čím to je? Kromě administrativy, kterou by mohli vykonávat úředníci, je zatěžuje i to, že Češi se soudí čím dál víc.

"Česká justice se potýká s problémem v podobě nárůstu počtu sporů. Jen těch civilních letos meziročně přibylo deset procent," říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

A předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa mu dává za pravdu. "Opravdu teď u soudu končí každá maličkost. My jakou soudci říkáme: Normální je se nesoudit."

Ministr a premiér Topolánek dnes představili reformu justice, která má být rychlá, komfortní a transparentní, ale s novými soudci rozhodně nepočítá.

V roce 2007 soudilo v Česku více než tři tisíce soudců, před třemi lety jich bylo o dvě stě míň.

Místo k soudu k mediátorovi

Řešením problému má být nový zákon o mediacích. Hotový by měl být příští rok. "Mediátoři by se měli pokusit najít mezi stranami možnost smíru. Naše filosofie je, že spor má skončit u soudu, až když není jiné řešení," dodává ministr.

Odborníci upozorňují, že v západní Evropě právě mediátoři "zadrží" vysoké procento sporů, které se k soudům vůbec nedostanou.

"Další soudci přibývat nebudou. Musí se ale změnit jejich náplň práce. Jsou přetížení administrativní prací," myslí si ministr. "Papírování" by měli v budoucnosti zastat vyšší soudní úředníci, kterých by mělo být více.

Soudci tvrdí, že po podobných krocích volají už roky. "My tady plýtváme soudcovskou právní silou, která je pro daňového poplatníka velmi drahá," říká soudce Jirsa.

Změna pro soudce: "Kárat" je mají i laici

Soudcovského stavu se týkají i další kroky, které ministr plánuje v rámci reformy. Soudci budou napříště muset odůvodnit rozsudek přímo v soudní síni a pak jej jenom přepsat do takzvaného "písemného vyhotovení".

Podle ministerstva se tak odbourají zbytečné průtahy. "Teď se někdy stává, že soudce vynese rozsudek a do odůvodnění týdny píše romány," tvrdí Pospíšil.

U soudců ministr nejspíš "narazí" i s dalším nápadem: Chce aby v kárných soudech, které řeší prohřešky soudců, seděli i zástupci laiků. Podle něj jsou teď kárné senáty příliš vázané stavovskou solidaritou.

"Tady se neshodneme. Nevím, proč mají mít soudci jiná pravidla než poslanci. Ti také rozhodují sami, zda v mandátovém a imunitním výboru vydají policii poslance Vomáčku nebo ne," říká předseda Soudcovské unie Jirsa. 

 

Více k reformám v justici zde:

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Se soudem bude možné komunikovat po internetu. Od října
  • Část gangu na lavici obžalovaných při vyhlašování rozsudku. Nikdo z nich se neodvolal, někteří si ponechali lhůtu k vyjádření.
    Část gangu na lavici obžalovaných při vyhlašování rozsudku. Nikdo z nich se neodvolal, někteří si ponechali lhůtu k vyjádření. | Foto: Jiří Máslo
  • Soudy nově: Nevyzvedneš psaní s pruhy? I tak přijde
  • Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
    Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
  • Pospíšil změní celé občanské právo
  • Foto: Aktuálně.cz
  • Upravte trestní zákoník, vyzval lidi ministr
  • Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Ministerstvo chce zavést institut korunního svědka
  •  

    Právě se děje

    Další zprávy