Soudy kolabují, zakázaly ženám v talárech půlúvazky

Tomáš Fránek
13. 11. 2007 18:05
Mít dítě a pracovat napůl soudkyně nesmí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ženy v soudcovském taláru nemají nárok na zkrácený úvazek - byť mají malé děti a práci nemohou dávat tolik jako dřív. A není to žádná diskriminace.

Rozhodl tak Nejvyšší soud, který posuzoval konkrétní spor mezi pražskou soudkyní a státem, respektive ministerstvem spravedlnosti. Shledal, že pokud je na jednotlivých soudech nedostatek soudců, je to vážný důvod, proč vedení nemusí žádostem o zkrácený úvazek vyhovět.

A to přesto, že samotní soudci nemohou personální situaci nijak ovlivnit a je to záležitost státu.

Ženě nepomohl ani fakt, že soudci a soudkyně mají (podobně jako další zaměstnanci) ze zákona nárok, aby jim zaměstnavatel v jejich žádostech vyhověl a kratší pracovní dobu povolil.

Ignorujete práva žen

Soudkyně požádala předsedu jednoho z pražských obvodních soudů, aby mohla pracovat pouze dvacet hodin týdně s tím, že se stará o dvě děti. Předseda soudu ji nejprve vyhověl a žádost schválil, pak ale rozhodnutí s odkazem na nedostatek soudců zrušil.

Soudkyně kvůli tomu zažalovala stát, ten podle ní uplatňuje vůči ženám-soudkyním diskriminační postup.

"Jde o ignoranci zákonem garantovaných práv určených na ochranu mateřského poslání žen - zaměstnankyň, tedy diskriminací z důvodu pohlaví," uvedla soudkyně v žalobě. Vinu podle ní má stát, který nedokáže zajistit dostatek soudců.

Podle ministerstva spravedlnosti, které ve sporu stát zastupuje, však soudci musí svému povolání podřídit i soukromý život, každý z nich je v zaměstnání 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Kolaps justice?

Pokud by soudkyně ve sporu uspěla, šlo by podle ministerstva o precedens: Při stále rostoucím počtu soudkyň a snižování jejich věku by totiž to, že by matky-soudkyně mohly mít kratší pracovní dobu, vedlo až ke kolapsu justice.

Nehledě na to soudkyně vyhrála první kola sporu. To, že byla diskriminována, uznal nejprve Okresní soud pro Prahu - západ a posléze i Krajský soud v Praze. Podle verdiktů těchto soudů se stát nemůže vymlouvat na nedostatek soudců, který sám způsobil.

Nejvyšší soud, kam poslalo ministerstvo spravedlnosti dovolání, ale verdikty pražských soudů zrušil, podle senátu pod vedením soudce Ljubomíra Drápala o diskriminace jít nemůže.

Nedostatek soudců totiž může být podle Nejvyššího soudu natolik závažným důvodem pro to, aby soudci nemohli pracovat na zkrácený úvazek.

Není to diskriminace

"Nárok na kratší pracovní dobu navíc mají nejenom ženy, ale také muži. O diskrimimaci z důvodu pohlaví nelze v tomto případě vůbec uvažovat," rozhodli soudci Nejvyššího soudu. Ti zároveň uvedli, že soudkyně měla možnost uvažovat i o možnosti, že by část péče o děti převzal její manžel.

Podle Nejvyššího soudu ale ani nehrozí kolaps justice v případě, že na jednotlivých soudech bude dostatek soudců a jejich vedení vyhoví žádostdm o zkrácený úvazek ženám nebo mužům starajícím se o děti.

"Pokud tomu nebrání vážně provozní důvody, tak mají soudci a soudkyně pečující o dítě mladší 15 let a všechny těhotné soudkyně na úpravu týdenní pracovní doby," rozhodl Nejvyšší soud.

 

Právě se děje

Další zprávy