Soudce, obviněný ze zakázaných nákupů realit, odstoupil

vk
8. 11. 2007 17:50
Tím se vyhnul potrestání
Vrchní soud v Olomouci nestihl soudce Dospěla potrestat
Vrchní soud v Olomouci nestihl soudce Dospěla potrestat | Foto: http://portal.justice.cz/

Olomouc - Soudce brněnského krajského soudu Radovan Dospěl, který upadl v podezření ze spekulativního nákupu nemovitostí a mnohamiliónových půjček, se vzdal funkce. Předešel možnému trestu, o němž rozhodoval v kárném řízení Vrchní soud v Olomouci.

Případ, kvůli kterému Dospěl stál před soudním senátem, byl první svého druhu v republice, uvedly ceskenoviny.cz.

"Jednání jsme v jeho případě původně odročili na neurčito, neboť bylo potřeba získat ještě další listiny k převodu nemovitostí a podobně. Mezitím však bylo kárné řízení zastaveno, neboť se vzdal funkce soudce. Řízení navíc ztrácí jakýkoliv efekt, když soudcem nebude," řekl podle serveru ceskenoviny.cz mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Odešel na vlastní žádost, trest nebude

Podle mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslavy Sedláčkové Dospěl "odešel na vlastní žádost bez uvedení důvodů." Ke 30. listopadu mu končí tříměsíční výpovědní lhůta.

Soudce čelil obvinění, že podle kárné žaloby nejméně od února 1997 do března 2006 spekulativně nakupoval nemovitosti za účelem jejich následného prodeje, zhodnocení a pronajímání dalším osobám. Zákon soudcům však takovýto přivýdělek zakazuje s výjimkou správy vlastního majetku.

Při kárném řízení žalobce uvedl, že soudce Dospěl je spolumajitelem dvou obytných domů a u bank a přátel si vzal během let půjčky v hodnotě 15 milionů až 20 milionů korun. Soudce se však bránil tím, že veškeré peníze si půjčil legálním způsobem a nešlo o spekulativní nákup.

Trestného činu se podle policie nedopustil

Činnost soudce na základě anonymního oznámení dva roky prověřovala také policie, žádného trestného činu se ale nedopustil.

V případě, že by kárné řízení bylo dovedeno do zdárného konce, hrozilo soudci snížení platu nebo ztráta funkce. Odchodem se potrestání vyhnul. Podle mluvčího vrchního soudu jsou podobné případy, kdy jsou kárná řízení kvůli vzdání se mandátu zastavena, výjimečné.

 

Právě se děje

Další zprávy