Srba opět prohrál, trest za plán na vraždu mu zůstal

mp
23. 10. 2007 15:10
Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Bývalý sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, který byl odsouzen na dvanáct let vězení, protože naplánoval vraždu novinářky Sabiny Slonkové, dnes opět neuspěl ve snaze trest změnit. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání.

Stejně jako bývalý spolupracovník sociálně demokratického ministra Jana Kavana dopadli u soudu i jeho komplicové Eva Tomšovicová a Michal Novotný.

Soud dovolání tří obviněných zamítl, protože bylo podáno z jiného důvodu, než stanovuje trestní řád.

Přesto se tak Srbovi otevřela cesta k tomu, aby jeho případ mohl začít projednávat Ústavní soud. Ústavní stížnost, která byla podána už před třemi lety, totiž musela být doplněna ještě o konečný výrok Nejvyššího soudu.

Karel Srba si v současnosti za přípravu vraždy novinářky odpykává dvanáctiletý trest. Ve vězení skončila i jeho bývalá spolupracovnice Eva Tomšovicová a podnikatel Michal Novotný, kteří se na plánování zločinu podíleli.

Srba byl souzen ještě v několika dalších případech, které souvisely s korupcí na ministerstvu zahraničí. Soudy mu však vinu neprokázaly. 

Srba si odpykává trest ve vězení v Ostrově nad Ohří. Její ředitel jej před třemi pustil na dovolenou z rodinných důvodů. Srba však porušil podmínky přerušení trestu a vydal se na večírek, kde se krom dalších s Kavanem setkal. Po návratu do vězení byl za návštěvu večírku potrestán. 

 

Právě se děje

Další zprávy