Za pirátské vydání Harryho Pottera padl tvrdý trest

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 10. 2007 15:15
Verdikt nad nakladatelem: rok vězení, pokuta 200 tisíc

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal šéfa Ottova nakladatelství Vlastimila Svobodu za padělání jednoho z dílů populárního příběhu o Harrym Potterovi. Svoboda dostal roční trest vězení podmíněně, pokutu 200 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v oboru.

Nakladatelství v roce 2001 vyrobilo a rozprodalo necelých 10 tisíc padělků knihy britské autorky Joanne Rowlingové Harry Potter a Ohnivý pohár.

Souvislosti
Autor fotografie: Reuters

Soud konstatoval, že Svoboda porušil autorská práva a poškodil jak Rowlingovou, tak nakladatelství Albatros, které v Česku vlastní výhradní práva vydávat sérii o čarodějnickém učni.

Svobodům obhájce se na místě proti všem trestům odvolal.

Práva má Albatros

Albatros vytiskl čtvrtý díl ve sníženém nákladu. Poté se však na trhu objevily jeho plagiáty, právě od Ottova nakladatelství. Albatros vyčíslil škodu řádově na statisíce korun a u soudu žádal 1,4 milionu korun odškodné. To však nedostal a musí o něj žádat ve zvláštním občanskoprávním řízení.

Plagiát Harryho Pottera, který napodoboval vydání Albatrosu (včetně loga nakladatelství) se prodával za sto korun, pravá kniha za tři sta.

Vyšetřovatelé dostali od některých distributorů Ottova nakladatelství faktury, na kterých byl uveden název knihy Ohnivý pohár. Společnost ale uvedla, že se nejednalo o příběhy o Harrym Potterovi, ale o knihu ruského autora Valerije Brjusova.

Soudkyně Jana Pěchotová ale této verzi obhajoby neuvěřila: "Nedovedu si představit, že by Ottovo nakladatelství před Vánocemi uvedlo na trh takto těžko prodejný titul ruského autora." Náklad deset tisíc kusů je na dnešním knižním trhu přitom nadprůměrný.

Na padělky přišli náhodou zaměstnanci Albatrosu. První objevili v roce 2004 ve skladu třebíčského distributora, když se jeli přesvědčit, zda splňuje požadavky na skladování knih. Majitelka jim prý řekla, že měla potterovské knihy od Svobody. Potom objevili i další místa s padělky, například v pražských Počernicích.

Výpovědi se rozcházely v množství padělaných knížek: Albatros mluvil o několika plných paletách, majitelka skladu maximálně o 40 výtiscích.

 

Právě se děje

Další zprávy