Soud: Magistrát neměl právo zakázat průvod proti radaru

Tomáš Fránek
4. 9. 2007 17:40
Magistrát průvod zakázal kvůli bezpečnosti
Pochod proti radaru.
Pochod proti radaru. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Magistrát v hlavním městě neměl právo zakázat pochod proti americkému radaru. Definitivně to potvrdil Nejvyšší správní soud.

Magistrát lednovou akci zakázal s argumentem, že naruší dopravu a že provoz v hlavním městě může ohrozit bezpečnost účastníků demonstrace.

Proti verdiktu úřadů podal žalobu mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček. Žalobu znal už Městský soud v Praze a Nejvyšší správní soud ji podle stručného rozhodnutí zveřejněného na úřední desce definitivně potvrdil.

Stížnost se zamítá

Magistrát se při zdůvodnění zákazu opíral o závěry odborů dopravy svého a městské části Praha 1.

Májíčkův zmocněnec Miroslav Prokeš v únoru, že magistrát v minulosti podobné pochody nezakázal a mnohdy nemá námitky ani proti akcím extrémní pravice.

Soudkyně Městského soudu v Praze Jana Brothánková pak první rozsudek v tomto sporu odůvodnila tím, že závěry odborů dopravy byly pouze obecné a neměly potřebnou faktickou oporu. Brothánková uvedla, že magistrátem avizované desetiminutové zastavení dopravy na nábřeží je srovnatelné s komplikacemi, které nastanou při běžné dopravní nehodě.

Pochod se navzdory zákazu uskutečnil, byť po upravené trase. Stovky protestujících se cestou k ambasádě USA a sídlu vlády vyhnuly frekventovanému vltavskému nábřeží.

Druhý úspěch

Iniciativa Ne základnám vznikla loni v červenci. Sdružuje několik desítek českých a mezinárodních organizací, které vystupují proti záměru Spojených států vybudovat v Česku radar pro raketovou základnu v Polsku.

Na soud se iniciativa obrátila už loni v září poté, co jí magistrát zakázal pochod z Karlova mostu na Hrad. Soud i tehdy rozhodnutí magistrátu zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy